Fransa ile Almanya, Güney Afrika'nın Kömür Yakıtını Bırakmasını Desteklemek Amacıyla 600 Milyon Avro Ayırdı

09 Kasım 2022

Fransa ile Almanya yönetimleri, iki Avrupa ülkesi adına, Güney Afrika’nın daha temiz enerji kaynaklarına adil bir geçiş süreciyle kömüre olan bağımlılığını azaltma çabalarını desteklemek amacıyla, Güney Afrika'ya 300 milyon Euro'luk imtiyazlı finansman kredisi sağlamak üzere anlaşmalar imzaladılar.

Mining Weekly, yazı konusu kredilerin Fransız ile Alman kamu kalkınma bankaları AFD ile KfW tarafından Ulusal Hazineleri aracılığıyla doğrudan Güney Afrika ülke yönetimine ayrıldığını bildirebilir.

Finansman anlaşmaları, Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde gerçekleşmekte olan 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP27) düzenlenen bir törenle Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Fransa Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Federal Almanya Cumhuriyeti Federal Şansölyesi Olaf Scholz arasında imzalanırken memnunlukla karşılandı.

Anlaşmalara imza konması, geçen yıl Kasım ayında COP26'da açıklanan Adil Enerji Dönüşümü Ortaklığı’nın (AEDO) uygulanmasında önemli bir kilometre taşını temsil ediyor.

AEDO, Güney Afrika, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği arasında uzun dönemli bir ortaklık. Türünün ilk girişimi olan AEDO, Güney Afrika'nın düşük karbonlu bir ekonomi ile iklime dayanıklı bir topluma dönüşme yolculuğunu hızlandırmada desteklemeyi hedeflemekte.

Uluslararası Ortaklar Grubu olarak bilinen AEDO’nun kurucu ortakları geçen yıl ortaklığı ilerletmek amacıyla önümüzdeki üç ya da beş yıl içerisinde başlangıçtaki 8,5 milyar ABD Doları kadar bir tutarı harekete geçirme sözü vermişlerdi.

Almanya'nın Güney Afrika Büyükelçisi Andreas Peschke, "Ortaklığımızın çok somut bir uygulamasını temsil ettikleri için bu anlaşmalardan çok memnunuz.” yorumunu yaptı.

Güney Afrika, elektriğinin çoğunu üretmek için kömüre bağımlı olmaya devam ederken kömür sektörü ülkenin ulusal ekonomisinde ve ülkedeki çeşitli toplulukların geçim kaynağı olmasında yer tuttuğu için önemini korumakta.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü