Fransa, Konutlara Uyguladığı Tarifeli Elektrik Fiyatını Ağustos Ayından Başlayarak %10 Oranında Artıracak

18 Temmuz 2023

Resmi bir yetkili 18 Temmuz 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Les Echos gazetesinde yer alan bir haberi doğrulayarak, Fransa ülke yönetiminin konutlara uyguladığı tarifeli elektrik fiyatlarını bu yılın Ağustos ayından başlayarak %10 oranında artırmaya karar verdiğini dile getirdi.

Yetkili, söz konusu %10’luk fiyat artışının gelecek yılın Şubat ayına kadar tek fiyat artışı olacağını da sözlerine ekledi.%10 oranındaki fiyat artışı, Fransa Enerji Düzenleme Komisyonu'nun yürürlükteki piyasa fiyatlarına bakarak önerdiği %74,5 oranındaki fiyat artışının çok gerisinde.

Ülke yönetiminden haber kaynağı, “"Yaşadığımız enerji krizi sonrası enerji fiyatları belirgin bir biçimde yüksek durumda kalmış olsa da, normale dönüş ya da her durumda yeni bir denge fiyatına dönüş sürecindeyiz." derken Fransızların ülkelerinde Avrupa’daki bazı en düşük fiyatlardan biri olan konut elektrik fiyatlarından yararlanmaya devam edeceklerine vurgu yaptı. 

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire 2023 yılı Mayıs ayında, ülkede elektrik fiyatları üzerine uygulanmakta olan üst sınırın aşamalı olarak kaldırılarak gelecek yılın sonunda tümüyle sona erdirileceğini açıklamıştı.

Fransa, devlete ait kamu kuruluşu olan Fransa Elektrik İdaresi’nin ülkedeki nükleer enerji santrallerinde onarıma gitmesi nedeniyle rekor düzeyde düşük nükleer enerji üretimi yaşadı.

Kaynak: reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü