Fransa Merkezli Eramet Ve Suez, Elektrikli Araç Bataryasının Geri Dönüşümü İçin Fransa’daki Dunkirk Bölgesini Seçti

25 Eylül 2023

Eramet ve Suez, ortakların kuzey Fransa limanı çevresinde geliştirilmekte olan batarya üretim bandından yararlanmak amacıyla planlanan bir elektrikli araç (EV) bataryası geri dönüşüm tesisi için Dunkirk'ü seçtiklerini açıkladı.

Ortak girişimleri kapsamında madencilik grubu Eramet ile atık ve su şirketi Suez, lityum iyon bataryaları parçalayacak ilk tesisi kurmayı, ardından bataryalarda yeniden kullanılmak üzere nikel, kobalt ve lityum gibi metalleri ayırıp rafine edecek ikinci bir tesis kurmayı hedefliyor.

Ortaklar, ilk etap tesisi için nihai yatırım kararını bu yılın sonuna kadar almayı, 2025'te üretime geçmeyi, ikinci tesis için ise 2024 sonunda karar almayı ve ardından 2027'de faaliyete geçmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Eramet'in, projenin finansmanı için Avrupa Birliği ve Fransa Devlet Bankası BPI'den 80 milyon euro (85,18 milyon dolar) hibe aldığı belirtildi. Rafinaj sürecini test edecek olan pilot tesisin, Eramet'in Paris yakınlarındaki araştırma merkezinde açılmak üzere olduğu da eklendi.

Fransız hükümeti EV üretimini desteklemek için "batarya vadisinin" ortaya çıkmasını teşvik ederken, Dunkirk bölgesinde birkaç fabrika ise batarya üretecek.

Eramet ve Suez'in batarya söküm tesisinin yılda 50.000 ton batarya modülü işleme kapasitesine sahip olacağı, bunun da 200.000 EV bataryasına eşdeğer olacağı belirtildi.

Eramet, son yıllarda, Arjantin'de gelecek yıl başlatılması planlanan lityum üretim projesi de dahil olmak üzere, bataryalar için minerallere odaklandı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü