Fransa, Yeşil Teknolojilere Yapılan Yatırımlar için Yeni Vergi Kredileri Sunacak

12 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada, Fransız hükümetinin çevre dostu yatırımlar için yeni bir vergi kredisi sunacağını ve Avrupa'da üretilmiş olması şartıyla yeni elektrikli otomobil satın alımı için nakit teşvikler sağlanacağını söyledi. Gelecek yılın bütçesine dahil edilecek olan yeni vergi kredisinin 2030 yılına kadar toplam 20 milyar avro büyüklüğünde (22 milyar $) özel yatırım ve on binlerce ek istihdam yaratması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, vergi kredilerinin, şirketlerin rüzgar ve güneş enerjisi tesisleri, ısı pompaları ve pillere yaptıkları yatırımlar için sermaye harcamalarının %25-40'lık kısmını karşılayacağını söyledi. Macron hükümeti, Fransa'nın karbon emisyonunu azaltmak ve Fransız şirketlerinin, Biden yönetiminin 430 milyar dolarlık “Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA)” tarafından desteklenen ABD şirketleriyle rekabet edebilmesi için çevre dostu teknolojilere yatırımı artırmak istiyor.

Yeni elektrikli otomobil satın alacak tüketicilere sunulacak 5.000 avroya kadar nakit teşviki, araç üreticilerinin düşük karbon standartlarını karşılaması şartına bağlanacak ve Avrupalı olmayan otomobil üreticilerini önemli şekilde devre dışı bırakacak. Cumhurbaşkanı Macron, düşük karbon ayak izine sahip olan Avrupa'da üretilen pilleri ve araçları destekleyeceklerini, Fransız vergi mükelleflerinden elde edilen gelirlerin Avrupa dışı sanayiye aktarılmayacağını vurguladı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü