Fransa'da Buğday Sevkiyatları Ocak Ayında Daha da Düştü

08 Mart 2022

2022 yılı Ocak ayında Fransa'nın buğday sevkiyatları Fas'a yapılan güçlü ihracatın ve Cezayir'den yapılan alımların azalmasıyla, Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine ulaşmasına rağmen bir önceki yıla göre toparlandı.

AB üyesi olmayan ülkelere 2022 yılı Ocak ayında 775.000 ton yumuşak buğday ihraç eden Fransa, söz konusu ülkelere Aralık ayında 808.200 ton yumuşak buğday ihraç etmişti.

Fas, geçen ay, ülkeye yapılan 317.600 tona yakın sevkiyatlarla Fransız yumuşak buğdayının ana varış noktasıydı. Çin'e yapılan ihracat, toplamda 281.600 tonluk aylık düşüşüne rağmen güçlü kaldı.

Buna karşılık, geleneksel olarak Fransız buğdayının en büyük alıcısı olan Cezayir'e Ocak ayında hiçbir sevkiyat kaydedilmedi. Bu aynı zamanda Fransa'nın 2012-2013 sezonundan bu yana Cezayir'e buğday göndermediği ilk ay oldu.

Bu yıl Fransız mahsulünü etkileyen kalite sorunları ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler Cezayir'i alternatif aramaya ittiğinden, Cezayir Arjantin'in yanı sıra Karadeniz bölgesinden giderek daha fazla buğday ithal etme girişiminde bulunuyor.

Bu arada, Çin’in tek alıcı olmasıyla yemlik buğday sevkiyatları geçen ay toplam 53.000 ton oldu.

Yemlik buğday da dahil olmak üzere kombine yumuşak buğday sevkiyatları, 2021-22 pazarlama yılının Temmuz ayında başlamasından bu yana 5,32 milyon tona ulaştı.

Devlet tarım ve deniz ürünleri kurumu FranceAgriMer'in tahminlerine göre, Fransa'nın bu pazarlama sezonunda AB dışı ülkelere 9 milyon ton yumuşak buğday ihraç etmesi bekleniyor. Bu rakam geçen yıl 7,42 milyon tondu. Bununla birlikte, bu son tahmin, Temmuz ayındaki 10,5 milyon tonluk ilk tahminden sürekli olarak aşağı revize edildi.
 
Kaynak: UkrAgroConsult
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü