Fransa’da İmalat Sektörü Eylül Ayında Tekrar Büyüme Sürecine Girdi

01 Ekim 2020

IHS Markit Danışmanlık firmasının Fransa’da yaptığı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) çalışmasının sonuçları 30 Eylül Çarşamba günü açıklandı. Yayınlanan çalışmada, Fransa’da virüs salgının kontrol altında tutulması için her an ek tedbirler alınabileceğine ilişkin beklentilerin yükselmesine karşın, imalat sektörünün Eylül ayında tekrar büyümeye başladığı belirtildi.

Açıklanan raporda Fransa’da Ağustos ayında 49.8 puan olan PMI endeksinin, Eylül ayında 51.2 puana yükseldiği görüldü. Böylece endeks değeri, Eylül ayı henüz bitmeden yapılan flaş PMI okumasında elde edilen 50.9 puanın da üzerinde gerçekleşmiş oldu.

Fransa’da salgının tekrar artışa geçerek hasta sayılarının rekor seviyelere ulaşmasına rağmen, Eylül ayında iş güvenin yükseldiği, imalat sektöründeki üretim ve yeni siparişlerde artış kaydedildiği de raporda yer alan konular arasında sıralandı.

IHS Markit ekonomistlerinden Eliot Kerr, toplumda enfeksiyon oranlarının hızla artmaya devam etmesi durumunda ek kısıtlamaların devreye girebileceği ve mevcut ekonomik devinimin hız kaybedebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte ek salgın tedbirlerinin de devreye girebileceğini belirten Eliot Kerr, bu durumda imalat sektöründe faaliyet gösteren birçok firmada işlerin tekrar yavaşlama sürecine girebileceğini söyledi.

Fabrikaların tekrar kapanması durumunda üretim kapasitelerinin uzunca bir müddet düşük seviyelerde kalabileceğine dikkat çeken Eliot Kerr, bu durumda imalatçı firmaların birçoğunun kendi mevcut iş modellerinin sürdürülebilir olup olmadığını da sorgulamak zorunda kalacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters  web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü