Fransa’da İmalat Sektörü Üretimi 2019’un Son Çeyreğinde %1.6 Azaldı

31 Ocak 2020

Fransız Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INSEE) bugün (31 Ocak 2020) açıkladığı verilere göre, imalat sektöründeki üretimin sert bir şekilde düşüşüne koşut olarak Fransız ekonomisinin 2019 yılının son çeyreğinde beklenmedik bir şekilde küçüldüğü bildirildi.

Avrupa’daki Euro Alanı’nın ikinci büyük ekonomisi konumunda olan Fransız ekonomisinin, 2019 yılının son çeyreğinde bir önceki döneme göre %0.1 oranında küçüldüğü belirtilen Enstitü raporunda, ekonominin bundan bir önceki dönemde ise %0.3 büyüme kaydetmiş olduğuna dikkat çekildi.

Bu konuda Reuters tarafından daha önce otuz üç kişilik bir ekonomistler grubu arasında yapılan ankette, uzmanların tamamı Fransız ekonomisinin son çeyrekte de az da olsa büyümeye devam edeceğinden yana görüş bildirmişler ve yapılan tahminlerin ortalaması %0.2 oranında bir büyüme gerçekleşmesi yönünde olmuştu. 2019 yılı geneli için Enstitü tarafından %1.3 büyümesi öngörülen Fransız ekonomisinin, gerçekleşen büyüme oranının ise %1.2’de kaldığı belirtildi.

Bir yandan küresel ekonomideki yavaşlamayla baş etmek zorunda olan Fransız ekonomisi, 2019 yılı boyunca ayrıca ülke çapında ardı arkası kesilmeyen eylemler ve grevler ile de yüz yüze kaldı. Hükümet tarafından hazırlanan emeklilik reformuna ilişkin yasa taslağının ülkedeki çalışan kesim tarafından büyük bir tepki ile karşılaşması sonucunda, hemen hemen her sektörde ardı ardına grevler ve eylemler birbirini izledi. Grevlere bağlı olarak imalat sektöründeki üretimin son çeyrekte %1.6 oranında azaldığı belirtildi.

İmalat sektöründe üretimin yavaşlaması ile birlikte sanayinin hammadde ve ara mamül ihtiyacının da azaldığı ve buna bağlı olarak ihracatın ve ithalatın aynı oranda, %0.2 düşüş kaydettiği açıklandı. Bu dönemde imalat sanayinin iç talebi üretim yoluyla değil, stoklardaki mevcut malların satışı ile karşıladıkları belirtiliyor.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü