Fransa’da Ticari Faaliyetler Eylül Ayında Yönünü Aşağı Çevirdi

05 Ekim 2020

Koronavirüs salgınında vaka sayılarının artışa geçmesinin yarattığı endişelerin gölgesinde yaşayan Fransız ekonomisinde, özellikle hizmet sektöründeki performansın ciddi oranda düşmesine bağlı olarak ticari faaliyetlerin Eylül ayında tekrar azalmaya başladığı bildirildi.

5 Ekim 2020 Pazartesi günü IHS Markit tarafından yayınlanan satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerine göre, Fransa’da Ağustos ayında 51.6 olan bileşik PMI endeksi, Eylül ayında 48.5 puana geriledi.

Fransa’nın iki ay süreyle devam eden ve ekonomiyi durma noktasına getiren karantina kısıtlamalarını Haziran ayında sonlandırmasından bu yana ilk kez Eylül ayında PMI endeksi bir kez daha daralma ile büyümeyi birbirinden ayıran sınır olan 50 puanın altına sarktı.

IHS Markit tarafından hesaplanan hizmetler sektörü PMI endeksinin Eylül ayında 47.5 puana gerileyerek daralma bölgesine girdiği bildirildi.

Öte yandan, müşterilerle yüz yüze iletişimin çok daha az olduğu imalat sektörü verileri daha önce 1 Ekim tarihinde IHS Markit tarafından açıklanmıştı. Açıklanan verilerde Ağustos ayında 49.8 olan imalat sektörü PMI değerinin Eylül ayında hafif bir yükselişle 51.2 puana yükseldiği bildirilmişti.

IHS Markit ekonomistlerinden Eliot Kerr,vaka sayılarının artışa geçmesi ile birlikte özel sektördeki ticari faaliyetlerin üçüncü çeyrek sonunda tekrar yönünü aşağıya doğru çevirdiğini söyledi.

Eliot Kerr, önümüzdeki günlerde karantina tedbirlerinin arttırılabileceğine ilişkin ciddi endişeler taşıyan sektör temsilcileri ve iş insanlarının olumlu ticari beklentiler ve yeni yatırımlar noktasında çekingen bir tavır sergilediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü