“Fransa'yı Seçin” Yatırım Paketinde 16 Milyar Dolarlık Taahhüt Rekoru Kırıldı

15 Mayıs 2024

Yapay zekadan ilaca ve enerjiye kadar çeşitli sektörlerde verilen vaatlerin çokluğu, Versailles Sarayı'ndaki yıllık "Fransa'yı Seçin" zirvesinde iş dünyasının liderlerini ağırlayan Emmanuel Macron, ülkesine yönelik 15 milyar avroluk (16,17 milyar dolar) yabancı yatırım vaadi elde etti.

Bu yılın rakamı, 2023'te açıklanan 13 milyar avrodan daha yüksek.

Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, yatırımların 56 farklı iş projesini içerdiği ve 10.000 kişilik yeni istihdam yaratılmasıyla sonuçlanabileceği belirtildi.

“Fransa'yı Seçin” zirvesi kapsamında Microsoft, Fransa'da bulut ve yapay zekâ altyapısına 4 milyar avro yatırım yapacağını, Paris ve Marsilya'daki merkezlerini genişleteceğini ve doğudaki Mulhouse şehrine yeni bir veri merkezi ekleyeceğini söyledi.

Amazon lojistik ve Amazon Web Services'in (AWS) bulut altyapısını güçlendirmek için 1,2 milyar avroluk yatırım yapacağını duyurdu.

Fransa kendisini Avrupa'nın yapay zekâ merkezi olarak konumlandırıyor ve yatırımlar, Mistral AI gibi hızlı büyüyen, yerli start-up'ları desteklemek için kritik öneme sahip veri altyapısının oluşturulmasına yardımcı olacak.

Hükümet yetkilileri bu projelere kamunun ne gibi destekler sağladığına ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi ancak devlet belirli türdeki yeşil yatırımlar ve araştırma ve geliştirme için vergi indirimi olanağı sunuyor.

Hidrojen veya bilgisayar çipleri gibi kamu öncelikleriyle uyumlu projeler sıklıkla hibe almaya hak kazanırken, yerel yönetimler sıklıkla arazileri yabancı yatırımcıların kullanımına sunuyor.

Fransa'daki varlıklarını artırmayı planlayan diğer gruplar arasında ilaç şirketleri Pfizer, AstraZeneca, Novartis ve GSK da yer alıyor. Bu şirketlerin yatırımlarının değerinin toplamda 1 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor.

Estonyalı enerji depolama şirketi Skeleton Technologies, beş yıl içinde 600 milyon avroluk yatırım yapma ve 300 kişiye iş yaratma sözü verdi.
İspanya merkezli gübre grubu FertigHy, Fransa'nın kuzeyinde düşük emisyonlu hidrojen bazlı bir tesise 1,3 milyar avro yatırım yaparak 250 kişiye iş yaratmayı planladığını duyurdu.

Çinli Hunan Changyuan Lico, Güney Koreli grup Enchem ve İsviçreli firma KL1’in, bataryalarda kullanılan malzeme veya bileşenlerin üretimi için toplamda yaklaşık 1 milyar avro değerinde yatırım yapacağı da duyuruldu.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü