G7 Üyesi Ülkelerin Liderleri Karbon Kaçağıyla Mücadele Kapsamında Birlikte Çalışma Sözü Verdi

14 Haziran 2021

Avrupa Birliği'nin belirli kirletici malların ithalatına sınırda karbon düzenlemesi uygulamak için bir plan önermesinden haftalar önce, G7 üyesi ülkelerin liderleri karbon kaçağıyla mücadele kapsamında birlikte çalışma sözü verdi.
 
AB gibi en fazla CO2 emisyonu üreten ülkelerin salınımlarını azaltmak için uyguladıkları politikalar, karbon kaçağı endişelerini artırıyor. Karbon kaçağı, şirketlerin üretimlerini çevreyi daha ucuza kirletebilecekleri ülkelere kaydırmaları riski anlamına geliyor.
 
G7 liderleri Pazar günü ortak bir bildiride, "Biz karbon kaçağı riskini kabul ediyoruz ve bu riski ele almak ve ticaret uygulamalarımızı Paris anlaşması kapsamındaki taahhütlerimizle uyumlu hale getirmek için işbirliği içinde çalışacağız." ifadelerine yer verdiler. Liderler, karbondioksite fiyat koyma politikalarının ekonomilerini karbondan arındırmalarına yardımcı olacağını söylediler. Ancak, sınırda karbon düzenlemelerinden net bir şekilde bahsetmediler.
 
AB politikasının bir taslağı, demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre ve elektrik ithalatçılarının mallarını AB sınırından geçirmek için dijital sertifika satın almalarını gerektirecek. Her sertifika, malların üretim sürecinde atmosfere salınan bir ton CO2 emisyonunu temsil etmektedir.
 
AB, politikanın AB firmalarını daha zayıf iklim politikalarına sahip ülkelerdeki rakipleriyle eşit bir zemine oturtmak için gerekli olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, sınırda karbon düzenlemesinin AB pazarına erişimi belirli mallar için daha pahalı hale getirebilmesi nedeniyle, Rusya da dahil olmak üzere ülkeler bu uygulamaya muhalefet ediyorlar. Brüksel, yeterince iddialı iklim politikalarına sahip ülkelerin ücretten kaçabileceklerini belirtiyor. Taslak teklif, G7 üyesi olan İngiltere ve ABD'nin çelik ve gübre de dahil olmak üzere Avrupa'ya sattığı bazı mallar için de geçerli olacak.

Kaynak : Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü