Gana, Afrika Kıtasının En Büyük Yüzer Güneş Enerjisi Santralini Yaşama Geçiriyor

13 Haziran 2024

Gana, Bui su rezervuarına dev boyutlarda yüzer güneş enerjisi santrali kurarak bir yandan arazi kullanımından tasarruf ederken diğer yandan ülkenin yenilenebilir enerji üretimini artırdı. Proje aynı zamanda sudaki yaşamın iklimdeki aşırı ısınmadan korunmasına da yardımcı olabilecek.

Gana, günümüzde Batı Afrika'daki en büyük yüzer güneş enerjisi santrali düzeneğine ev sahipliği yapıyor. Santral, ulusal elektrik dağıtım şebekesine enerji üretmek ile dağıtmak amacıyla güneş ışığı ile hidrolik kaynakları kullanan hibrit tesisin bileşeni olarak hizmet veriyor.

Ülkenin Bono bölgesindeki Bui su rezervi üzerinde 5 megavat güç üretecek biçimde kurulmuş olan santral, güneş enerjisi panellerinin suyun üzerinde kullanılmasını sağlayarak toprağı korurken arazide ağaçların kesilmesinin önüne geçiyor. Santralin kurulumunu gerçekleştiren mühendisler, panellerin aynı zamanda suda yumurtlayan balıklar için sağlıklı bir ortam oluşturduğunu, yavru balıkların üremesine katkı yaptığını dolayısıyla rezervuardaki eko sistemi desteklediğini dile getiriyorlar.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü