Gana, Çin'den Alüminyum Dışalımına Karşı-Düşürüm Vergisi Uygulayacak

19 Ekim 2020

Gana Haber Ajansı, Gana Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun, Çin çıkışlı alüminyum ruloların ve çemberlerin Gana iç pazarında parasal kayıba ve Gana endüstrisinde maddi zarar oluşturma tehdidine neden olacak biçimde yurtiçi fiyatlardan daha düşük fiyatlarla satıldığına karar verdiğini bildirdi. Komisyon, sözkonusu ürünler için ağırlıklı ortalama fiyat aralığını %35,77 olarak hesapladı. Buna göre Komisyon, Çin çıkışlı ya da Çin'den dışalınan alüminyum rulolara ve çemberlere şu kesin karşı-düşürüm vergilerinin uygulanması gerektiğine karar verdi: Gümrük tarife istatistik pozisyonu 7606.91.10.00 olan alüminyum levhalar, alüminyum saclar ve kalınlığı 0,2 mm'yi aşan alüminyum şeritler.

Aluworks şirketinin (Aluworks, Gana'nın liman kenti Tema'da yerleşik alüminyum üretim şirketidir. Şirket 1978 yılında kurulmuştur. Ç.N.), satış hacimleri, pazar payı, yatırım getirisi, üretkenlik, gelen nakit akışı, büyüme ve ürün kapasitesinin kullanımı konusunda yaşadığı gerilemeler iç pazarın uğradığı parasal kayıplar olarak değerlendirildi.

Aluworks, Çin çıkışlı ya da Çin'den dışalınan alüminyum rulo ve çemberlerin iç pazarda ulusal fiyatlardan daha düşük fiyatlarla satıldığı iddiasının araştırılması için 8 Mayıs 2019'da Komisyon'a başvuruda bulunmuştu. Komisyon, Aluworks'ü Gana'daki alüminyum rulo ve çemberlerin tek üreticisi olarak belirlediğinden, şirketin başvurusunu yerli endüstri tarafından yapılmış bir şikayet olarak görüp kabul etti. 

Kaynak: Steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü