Gana, İngiltere'nin Tekstil Atıkları Krizinin Yükünü Nasıl Üstleniyor?

10 Aralık 2021

Greenpeace'e göre, Birleşik Krallık'ta Avrupa'daki herhangi bir ülkeden daha fazla kişi başına kıyafet satın alınmaktadır. Hızlı modanın popülaritesi göz önüne alındığında, bu pek şaşırtıcı değildir.

COP26 konferansı sırasında yenilenen Birleşmiş Milletler İklim Eylemi Moda Sözleşmesi'nin açıklanmasından bu yana üç haftadan kısa bir süre sonra, Kara Cuma, bazı markaların hala gezegeni ve insanları kârın üzerine koymaya istekli olmadığına dair cesaret kırıcı bir hatırlatma yaptı.

Pretty Little Thing'in geçen yıl Kara Cuma'da müşterilere %99'a varan indirimler sunmasına rağmen, Boohoo'nun sahibi olduğu marka bu yılki Kara Cuma'da her siparişte ücretsiz bir ürün verecek kadar ileri gitti. Yeni, ucuz stiller için bitmek bilmeyen üretim ve tüketici iştahının sadece bir örneği; etkisi, Batı Afrika'nın en büyük ikinci el pazarına ev sahipliği yapan ve giderek artan sayıda kalitesiz giysinin alıcısı olan Gana'daki Kantamanto gibi yerlerde hissedilmektedir.

Bugün, her giyim balyasının tahminen %40'ı piyasadan atık olarak ayrılmakta ve sonunda çöp sahasına veya denize düşmektedir. Bu durum, geçen Aralık ayında 200 işletmeyi tehlikeye atan pandemi ve pazar fiyat artışlarından kaynaklanan zararları telafi etmeye çalışan pazar perakendecilerinin ailelerini geçindirmek için yeterli kar elde etmelerini giderek zorlaştırdı.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü