Gana Ülke Yönetimi, Ewoyaa Lityum Madenine Yatırım Yapmakla İlgilendiğini Gösteriyor

02 Mart 2023

Gana'nın Mineral Gelirleri Yatırım Fonu (GMGYF), Gana'nın ilk lityum madeninin kurulmasına yardımcı olmak amacıyla Londra Menkul Kıymetler Borsası küçük ile orta ölçekli büyümekte olan firmalar pazarında (AIM listesi) yer alan Atlantic Lithium firmasına 30 milyon ABD Doları’na kadar yatırım yapma düşüncesinde olduğunu belirtti.

Atlantic firması ise paydaşlarına, fon tarafından böyle bir yatırımın yapılacağına ya da böyle bir yatırımın hangi koşullarda yapılabileceğine ilişkin bir garanti bulunmadığını salık vermekte. Firma, görüşmeler ilerlediğinde paydaşlarına güncel bilgi iletecek.

Gana Devleti’ne ait GMGYF, maden işletim hakları ile diğer bağlantılı gelirleri elde etmek üzere madencilik firmalarındaki payları yönetmekte. Reuters Haber Ajansı’na göre fonun ülkedeki portföyünü genişletmeyi planladığı 200 milyon ABD Doları var.

Atlantic madencilik firması, %1,24 oranında lityum oksit tenörlü (Tenör, cevherin içerisinde bulunan değerli metal oranını belirtmek amacıyla kullanılan terimdir. Ç.N.)   18,9 milyon ton olası cevher rezervi bulunan Ewoyaa lityum madenini geliştirmekte.

Projeyle ilgili bir ön fizibilite çalışması, yıllık 255.000 ton kapasiteli %6 oranında lityum-alüminyum silikat yoğunluğu çıkaran açık işletme yapısını öngörmekte.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü