Gazprom Neft Petrol Üretiminde Yıl Sonuna Kadar Pandemi Öncesindeki Üretim Seviyesini Yakalamayı Hedefliyor

08 Mart 2022

Rus enerji firması Gazprom’un petrol alanında faaliyet gösteren kolu Gazprom Neft’in üst düzey bir yöneticisi tarafından 15 Şubat Salı günü Reuters Ajansı’na yapılan açıklamada, petrol üretiminin yeni teknolojilerin de yardımıyla bu yıl içerisinde pandemi öncesindeki miktarlara ulaşmasını bekledikleri belirtildi.

Şirkete yakın kaynaklar ve sektördeki bazı analistlerin yorumlarına göre, Rusya’nın pandemi öncesindeki petrol üretim hacimlerini tekrar yakalama hedefinin üretim kapasitesindeki yetersizlik nedeniyle Mayıs ayında gerçekleşmeyebileceği, fakat yıl sonuna kadar bunun bir şekilde başarılacağı düşünülüyor.

Gazprom Neft’in petrol arama faaliyetlerinden sorumlu başkanı Yury Masalkin tarafından yapılan açıklamada, geçen süre içerisinde bir takım yeni teknolojik gelişmeler sağlandığı ve bu sayede petrolün tespit edilmesi ile üretimin başlaması arasında geçen sürenin eskiye nazaran iki üç kat daha kısaldığı belirtildi.

Karmaşık jeolojik modellemeler konusunda yeni bir bilimsel yaklaşım geliştirdiklerini söyleyen Masalkin, bu sayede başarılı sondaj yüzdesi kriter alındığında, şu an için sektördeki en verimli firmalardan birisi konumunda olduklarını belirtti.

Gazprom Neft’in bu yıl içerisinde sondaj faaliyetlerini en az yüzde elli oranında arttırmak istediği bildirilirken, petrol ve doğalgaz üretiminde de geçen yıla kıyasla %7 oranında bir artış bekledikleri ifade edildi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü