Geç Kış Isınması Nedeniyle Artan Erken Buzağılamanın Faydaları

31 Mart 2022

ABD Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırma Servisi (ARS) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Batı ABD'nin meralarında, ilkbahar yerine kışın sonlarında buzağılama, buzağı büyümesini (ağırlığını) en üst düzeye çıkarıyor.

Sığır eti üretiminin maliyetini düşürmek için meralardan yararlanmanın değeri önemlidir. Buzağılar doğduğunda doğru buzağılama zamanını seçmek, çiftlik sahiplerinin sığır eti üretiminin verimliliğini etkilemek için ayarlayabileceği bir faktördür. Ancak iklim koşullarının değişmesiyle, farklı zamanlarda buzağılamanın maliyetleri ve faydaları değişiyor.

Montana, Miles City'deki ARS Hayvancılık ve Menzil Araştırma Laboratuvarı'ndaki bilim insanları, yakın zamanda Rangeland Ecology & Management'ta yayınlanan uzun vadeli bir çalışmayı tamamladılar. Araştırmacılar, buzağılama tarihinin buzağı kilo alımı üzerindeki etkisinin doğru bir okumasını elde etmek için 39.000'den fazla buzağıdan seksen yıldan fazla veriyi analiz etti.

Mera Yönetimi Uzmanı ve başyazar Matthew Rinella, "Uzun vadeli veriler, buzağılama tarihi ile uzun yıllar boyunca ortalama buzağı ağırlığı arasındaki ilişkiyi tahmin etmemizi sağladı," diyerek araştırmayı detaylandırdı. Rinella, "Ortalama ilişki, üreticilerin uzun vadede en iyi buzağılama tarihini belirlemesine yardımcı oluyor. Bir sürünün buzağılama tarihini bir kez belirledikten sonra ayarlamak zor olduğu için bu dikkate alınmalı," diye de ekledi.
Araştırma ekibi, Mart başında doğan buzağıların, 180 günlükken Mayıs başında doğanlara göre ortalama %13 daha ağır olduğunu gözlemledi. Bunun nedeni, Mart ayında doğan buzağıların daha yaşlı ve daha iri olmaları ve bu nedenle yaz aylarında mevcut olan yüksek kaliteli kaba yemden daha iyi yararlanabilmeleri; oysa Mayıs buzağıları, yem kalitesi tipik olarak düştükten çok sonra, Kasım ayı başlarında 180 günlük yaşa ulaşıyor.
Rinella, "Buzağılar daha erken doğduklarında, tipik olarak besin gereksinimleri ile yem tarafından sağlanan protein ve enerjinin zamanlaması arasında daha iyi bir eşleşme yaşıyorlar," dedi.

Seksen iki yıllık veriler, bilim insanlarının kış sonlarında doğan sığır buzağılarının soğuk ölüm oranlarına bakmasına olanak sağladı. Bu riskten kaçınmak için, bazı çiftçiler buzağılamak için ilkbahara kadar beklemeyi tercih eder. Bununla birlikte, risk düşünüldükten sonra bile, araştırmacılar erken buzağılamanın genel sığır eti üretimini artırdığını buldular.

Ayrıca, 1940'lardan bu yana, kış sıcaklıklarının ısınması nedeniyle soğuk havalarda ölüm riski azaldı ve bu eğilimin, iklim modellerine, göre devam etme olasılığı yüksek. Ayrıca, Batı ABD'de bitki büyümesinin başlangıcı daha erken gerçekleşiyor; bu da erken buzağılamak için daha fazla teşvik sağlıyor.
Araştırmada; buzağı pazarları, yem maliyetleri ve çiftlik operasyonlarının zamanlaması dahil olmak üzere, buzağılama için doğru zamanlamanın ne zaman olduğunun belirlenmesinde diğer hususlar da dikkate alındı.

Rinella, "Bu çalışma, farklı buzağılama tarihlerinden kaynaklanan buzağı ağırlığına ve sığır eti üretimine ilişkin rakamları ortaya koyuyor, böylece çiftçiler bunları karar verme süreçlerine dahil edebiliyor," dedi.


Kaynak: The Cattle Site
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü