Gemicilik Endüstrisi, Salınımların Azaltılmasına Yardımcı Olmak Amaçlı 5 Milyar ABD Doları Değerinde Araştırma Fonu Önerisinde Bulundu

18 Aralık 2019

Gemicilik örgütleri, salınımların azaltılması konusunda gemicilik sektörünün Birleşmiş Milletler (BM) hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak teknolojiyi geliştirmek amaçlı olarak sektör tarafından 5 milyar ABD doları tutarında bir araştırma fonu kurulmasını önerdi.

Yerküredeki CO2 salınımının %2,2’sini oluşturan küresel gemi filosu, bu salınımı ve diğer kirliliklerini azaltması için baskı altında bulunuyor. Yerküre alım satımının yaklaşık %90’ı deniz yoluyla taşınıyor.

Uluslararası denizcilik örgütleri Çarşamba günü (Bugün), gemicilik endüstrisine yönelik daha temiz bir teknolojinin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla araştırma fonu oluşturulabilmesi için gemiler tarafından tüketilen her bir ton yakıt başına 2 ABD doları tutarında zorunlu katkı payı ödenmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler’in gemicilikle ilgili kurumu olan BM Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization-IMO), sektörün gaz salınımlarını 2050 yılına kadar 2008 yılındaki düzeyinin yarısına indirmeyi hedefliyor, sözkonusu hedef, sıfır salınımlı ya da düşük salınımlı yakıtların hızlı bir biçimde geliştirilmesini ve daha temiz teknolojileri kullanan yeni gemi tasarımlarını gerektiriyor.

Fonun kurulmasını destekleyen sektör kuruluşlarından biri olan Uluslararası Deniz Ticaret Odası genel sekreter yardımcısı Simon Bennett, tüm yerküre deniz filosunun yılda yaklaşık 250 milyon ton yakıt tüketmesine dayanarak, tüketilen her bir ton yakıt başına 2 ABD doları katkı payı ödenmesi durumunda 5 milyar ABD dolarının 10 yılda toplanabileceğini söyledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
YayInlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü