General Motors Kanada’da Batarya Katot Fabrikası Kuracak

08 Mart 2022

General Motors (GM) ve Güney Koreli POSCO Chemical firmalarından 8 Mart Salı günü yapılan bir ortak açıklamada, elektrikli araç batarya bileşenleri üretmek amacıyla  400 milyon dolar tutarında bir yatırım yaparak Kanada’da yeni bir fabrika kuracakları bildirildi.

Fabrikanın Quebec eyaletindeki Becancour’da kurulacağı ve araç bataryaları için katot aktif maddesi (CAM) üreteceği açıklandı. Batarya katotları üretim açısından en karmaşık ve maliyetli bileşen olarak biliniyor.

Elektrikli araç batarya katotlarının bataryanın toplam maliyetinin %40’ını oluşturduğu ve kurulacak fabrikanın 2025 yılında yılda bir milyon adetlik kapasite ile faaliyete geçeceği bildirildi.

Fabrika inşaatının en kısa sürede başlayacağı ve yaklaşık 200 kişiye yeni istihdam sağlanacağı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

Fabrikada üretilen katotlar, GM firmasının kendi ürettiği elektrikli araçlarında kullandığı Ultium adlı bataryada kullanılacak.

Batarya üretimi için gerekli olan lityum, grafit, kobalt ve nikel madenleri açısından son derece zengin bir ülke olan Kanada, batarya üretmek isteyen küresel şirketleri ülkesinde yatırım yapmaya teşvik edici politikalar uyguluyor. Bu kapsamda geçtiğimiz Cuma günü BASF firmasından da bir açıklama gelmiş ve yine Becancour bölgesinde bir batarya fabrikası kurmayı planladıkları bildirilmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü