Gıda Güvenliği Önemini Koruyor

16 Temmuz 2020

İtalya Çiftçiler Birliği (Confagricoltura) Başkanı Massimiliano Giansanti yaptığı açıklamada, “Gıda güvenliği ve gıda güvenliği modası geçmiş değil. Aksine, özellikle korona virüs acil durumundan sonra, her zamankinden daha güncel” ifadesinde bulunmuştur. AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius'un geçtiğimiz günlerde gıda güvenliğinin artık Avrupa Birliği için büyük bir endişe olmadığını söylediğinde, Avrupa Parlamentosu'nun Tarım Komitesi (COMAGRI) bu açıklamaya tepki göstermişti.
 
AB Komiseri, Avrupa gıda sistemine gıda atığı, aşırı tüketim, obezite ve genel çevresel ayak izi gibi diğer zorlukların hâkim olduğunu ifade etmiştir. Giansanti, “Çevre Komiserinin muhtemelen daha dikkatli düşünmesi gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasında bulunmuştur. İtalya Çiftçiler Birliği Başkanı’na göre, COVID-19 acil durumu, Avrupa tarım sisteminin kırılganlıklarına dikkat çekmiştir.
 
Giansanti, İtalya'da, tüketilen gıda ürünlerinin yaklaşık %75'inin üretildiği göz önüne alındığında, gıdada kendine yeterlilikten çok uzak olduklarını ifade etmiştir. Öte yandan, gıda üretim döngülerinin kalitesi ve güvenliği konusunun da önemli olduğunu belirtmiştir. Giansanti, “Çok yüksek üretim standartlarımız var ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen analizler, ulusal üretim sisteminin güvenli bir sistem olduğunu garanti ediyor” demiştir.
 
Kaynak: Euractiv web sitesinden tercüme edilmiştir. 
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü