Glencore Kömür Madenciliğini Bırakırken, Kolombiya Devleti Daha Onlarca Yıl Kömür Madenciliğini Sürdürmeyi Düşünüyor

12 Mart 2021

Daha çok kahvesi ve ham petrolüyle bilinen Güney Amerika ülkesi Kolombiya, aynı zamanda Avrupa’daki termik santrallerin de önemli bir kömür sağlayıcısı. Ülkenin Madenler ve Enerji Bakanı Diego Mesa’ya göre, Avrupa kıtası temiz enerjiye geçişe öncülük ettiği için Avrupa pazarı küçülürken, yerkürenin başka yerlerinde çevreyi en çok kirleten sözkonusu bu fosil yakıta hala çok istem var.
 
Mesa’nın bakanı olduğu yönetim, öngörülebilir gelecekte kömürün Asya’nın enerji dağılımında önemli rol oynamaya devam edeceğini iddia ediyor. Ülkede geçen yıl yaşanan grev ile birlikte yerkürenin en büyük kömür alım satımcısı Glencore firmasının (Glencore International AG, hammadde alım satımı konusunda yerkürenin en büyük şirketler grubu olup merkez ofisi İsviçre’nin Baar kentindedir. Ç.N.) sıkıntılı durumda bulunan kömür pazarından çekilme kararı almasının ardından Kolombiya’nın kömür üretiminin gerilemesi sonrasında Bakan Mesa, kömür üretimi ve dış satımının toparlanmasını umuyor. Glencore firması, Prodeco madenlerinin işletme sözleşmelerini ülke yönetimine geri verme sürecini başlatmayı planlarken, yönetim de yeni bir işletici bulmayı düşünüyor.
 
Mesa, Perşembe günü (Dün) başkent Bogota’da yaptığı açıklamada, "Ülkedeki kömür varlıklarının, özellikle Asyalı olanlar olmak üzere birçok yatırımcının ilgisini çekmeye devam ettiğine inanıyoruz" yorumunda bulundu.
 
Bakan ayrıca, “Çin ile Hindistan'ın kömüre olan bağımlılıkları sürecektir. Her iki ülkenin de enerji üretimi dağılımlarını bir gecede değiştirip termal kömüre olan bağımlılıktan hemen kurtulmaları olanaksız. Dolayısıyla şu anda sahip olduğumuz maden işletimlerine destek vermeye devam edeceğiz." diye de ekledi.
 
Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü