Glencore’un Queensland’deki Valeria Kömür Projesi

12 Haziran 2020

Glencore şirketi (Glencore, yerkürenin en büyük hammadde alım-satım şirketidir. Şirket merkezi İsviçre’nin Baar kentindedir. Ç.N.) Queensland hükümetinin (Queensland, Avustralya'nın Kuzey Doğusu’ndaki bir eyaleti olup, başkenti Brisbane’dir. Ç.N.), Valeria Kömür Projesi’ni devlet proje onay süreci kapsamında “koordineli proje” olarak tanıma kararını memnunlukla karşıladı.
 
Sözkonusu durum, henüz başlangıç aşamasında olan ancak merkezi Queensland topluluklarına önemli bir iş ve ekonomik destek sağlama potansiyeline sahip projenin ilerlemesinde önemli ve olumlu bir adım.
 
Metalürjik ve termal kömür projesi olan Valeria Projesi, onaylanması durumunda, 1400'e kadar inşaat işine ve 950 tam zamanlı işleyen işe destek sağlayabilir.
 
Geçen yıl Glencore’un kömür işlemleri, varolan madenlerde süregelen yatırımlar, işletme payı ödemeleri, topluluk programları ve ağırlıklı olarak Queensland’in yerli tedarikçilerinden mal ve hizmet satınalımına yapılan harcamalar da içerisinde olmak üzere Queensland ekonomisine 4 milyar Avustralya Doları’ndan fazla katkıda bulundu.
 
Şirketin, Avustralya’daki kömür varlıklarının tepe yöneticisi Ian Cribb, şirketlerinin Qeensland’in orta bölümünde 17 yıldan uzun süredir kömür madenlerini başarılı bir biçimde işlettiğini ve sözkonusu bu durumun da Queensland’in madenlerini ve madencilerini destekleme konusunda gurur verici bir tarih olduğunu söyledi.
 
Cribb, “Avustralya’daki kömür işlemlerimiz,  Asya için öngörülen küresel çelik üretimi düzeyini ve Asya’nın enerji istemini karşılamak için gereken yüksek kaliteli kömürü üretmeye devam edecektir. Queensland’de kömür, istihdam kaynağı olması, işletme payı ödemeleri, güvenilir bir enerji kaynağı olması ve gerek kentlerdeki gerek kırsaldaki yerel işletmeler için destekleyici olması yoluyla ekonominin önemli bir itici gücü olmaya devam ediyor.” yorumunda bulundu.
 
Valeria Kömür projesi, Glencore’un, Clermont kömür madeni de içerisinde olmak üzere maden ömürlerinin sonuna geldiklerinden, diğer madenlerdeki kömür çıkarım işlemlerinden elde edilen üretimin yerini alacak ve Glencore’un küresel iklim değişikliği taahhütleri doğrultusunda yönetilecek.
 
Kaynak: Worldcoal web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü