Google Earth, Popüler Platformuna Hızlandırılmış Çekimli Bir Özellik Ekledi

20 Nisan 2021

Google Earth, popüler platformuna hızlandırılmış çekimli bir özellik ekledi ve iklim değişikliğinin, kentleşmenin ve ormansızlaşmanın son kırk yılda gezegeni nasıl değiştirdiğini görsel olarak ortaya koydu.

24 milyon uydu görüntüsü, 800 küratörlü video ve etkileşimli kılavuzlarla birlikte oluşturulan bu özellik, kullanıcıların NASA, ABD Jeolojik Araştırmalar'ın Landsat programı ve Avrupa Birliği'nin Copernicus programından gelen girdileri kullanarak gezegendeki herhangi bir yeri hızlandırılmış çekimde görmelerine olanak tanır.
 
Ortalama küresel sıcaklıklar yeni rekorlara yükselirken, iklim değişikliği daha sık ve şiddetli sellere, kuraklıklara, fırtınalara ve sıcak dalgalarına neden oluyor.
 
Google Earth'ün hızlandırılmış çekim aracı, kıyı şeridindeki değişimi, şehir manzaralarının ve tarım alanlarının genişlemesinin yanı sıra buzulların, ormanların ve nehirlerin eşzamanlı durgunluğunu gösteriyor.
 
Bir video Bolivya yakınlarındaki ormanların köylere ve çiftliklere hızlı geçişini gösteriyor ki bu Amazon yağmur ormanlarında ormansızlaşmanın başlıca nedenlerinden biri; diğeri ise küresel ısınma nedeniyle Alaska'daki Columbia Buzulu'nun 20 kilometre daralmasını gösteriyor.
 
Bilim adamları, küresel sera gazı emisyonlarındaki artışın aşırı hava koşullarına ve doğal afetlere ilişkin daha yüksek risklere yol açabileceği konusunda uyardılar.

Dünya: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü