Google Huawei’ye Sağladığı Teknolojik Hizmetlerin Bir Kısmını Askıya Alıyor

20 Mayıs 2019

Amerikan teknoloji devi Alphabet Inc bünyesinde faaliyet gösteren Google’ın Huawei şirketine yazılım, donanım ve teknik hizmet transferlerini askıya alacağı öğrenildi. Google’ın aldığı karar, Amerikan yönetiminin Huawei firmasını casuslukla suçlamasının ve küresel boyutta kara listeye alınması için girişimler başlatmasının ardından geldi. Geçtiğimiz Perşembe günü Başkan Trump yönetimi tarfından alınan bu karar sonrası Huawei’nin Amerikan firmaları ile iş yapması ise neredeyse olanaksız bir hal aldı.

Mevcut Huawei telefon kullanıcılarının ise bu karardan etkilenmeyeceği ve Google hizmetlerinden ve Android işletim sisteminden yararlanacakları, Google aplikasyonları için güncellemeleri de almaya devam edecekleri belirtildi.

Bu karar sonrasında Huawei’nin yeni ürettiği telefonlarda Android işletim sisteminin kaynak kodu açık olan ve Google aplikasyonlarını içermeyen kısmını kullanabileceği belirtiliyor. Ancak bu durumda Gmail, YouTube ve Chrome internet tarayıcısı ve Play Store gibi kaynak kodu açık olmayan ve ticari olarak Google’a ait olan programların kullanılamayacak olması Huawei’nin Çin dışındaki pazarlarda diğer telefonlarla rekabet etmesini çok zorlaştıracağı söyleniyor.

Öte yandan dünyanın önde gelen yonga üreticilerinden Intel, Qualcomm, Xilinx ve Broadcom gibi firmaların da yaptıkları toplantılarda, şirketlerince üretilen kritik öneme haiz yazılım ve donanım bileşenlerinin mevcut durum değişmedikçe Huawei firmasına satılamayacağı konusunda çalışanlarını uyardıkları söyleniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü