Görünmez Tehdit: Giysilerinizdeki Mikroplastikler

18 Mart 2021

Plastik kirliliği bugünlerde abartılı bir kelime, son çevre "trendi"dir. Plastik kirliliği dendiğinde, yaşamımızdaki plastik tüketiminin sonuçlarından muzdarip olan hayvanların resimleri akla gelmektedir: Burunlarında plastik pipetler olan kaplumbağalar, balık ağlarına dolanmış foklar veya midelerinde kilolarca plastik torba olan balinalar.

Mikroplastiklerin neredeyse görünmez tehdidi yiyeceklerimizde, içeceklerimizde ve havamızda gizlenmektedir. Mikroplastikler, ortama olduğu gibi girebilen veya daha büyük plastiklerin parçalanmasından kaynaklanan küçük plastik parçacıklardır.

Şişeler veya poşetler gibi büyük plastik öğeler, çevresel koşullar nedeniyle zamanla daha küçük plastik parçacıklara bölünür. Diğer mikroplastikler, üreticileri tarafından kasıtlı olarak kozmetik veya boya ürünlerine eklendikleri için çevreye düşer. Bununla birlikte, mikroplastiklerin iki ana kaynağı, sürtünmeyle plastik parçacıkları serbest bırakan sentetik kauçuktan yapılmış lastikler ile giysiler ve tekstil ürünleridir.

Kaynak: Earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü