Gümrük Vergileri Çelik ve Alüminyum Türevi Ürünlere Genişletiliyor

28 Ocak 2020

Section 232’de yer alan çelikte %25 ve alüminyumda %10 olan ilave gümrük vergileri, ithalatta artış görülen türev ürünlere genişletiliyor. ABD tarafından yayınlanan 24 Ocak Başkanlık bildirisinde, gümrük vergilerinin uygulanmaya başlamasından bu yana, söz konusu ürünlerin ithalatı azalırken, bu maddelerin bazı türevlerinin ithalatında önemli ölçüde artış yaşandığı belirtiliyor. ABD Ticaret Bakanlığı, bu artışın, tarifeleri atlatma çabasının bir parçası olduğuna inanıyor.

Buna karşılık, ABD Başkanı Trump, aşağıda sıralanan koşulların tümüne sahip olan türev ürünlere yönelik tarifeleri genişletme kararı aldı: (a) Alüminyum veya çeliğin, türev üründeki toplam maliyetin ortalama üçte ikisini veya daha fazlasını temsil etmesi, (b) 1 Haziran 2018'den bu yana, önceki iki yılın miktar bazında ithalatı ile karşılaştırıldığında, miktar bazında ithalatın her yıl artış göstermesi, (c) Miktar bazında ithalatın, tarifelerin ilk kez uygulanmasını takiben, 1 Haziran 2018'den bu yana toplam ABD mal ithalatındaki ortalama yüzde dört artışı aşması.

Etkilenecek belirli türev ürünleri listeleyen ekler henüz yayınlanmamış olsa da, yukarıdaki kriterleri karşılayan ürünler bildiride şu şekilde listelenmektedir: (1) Çelik çiviler, pünezler, çekme pimleri, oluklu çiviler ve zımbalar, (2) Alüminyum örgülü tel, kablolar, örgülü bantlar ve benzerleri (askılar ve benzeri türev ürünleri dahil) ve (3) Motorlu taşıtlar ve traktörler için alüminyum ve çelik tampon ve gövde damgaları.

Söz konusu uygulama 8 Şubat 2020 tarihi itibarıyla geçerli olacaktır. Bununla birlikte, Arjantin, Avustralya, Kanada ve Meksika'dan türev alüminyum eşyalar ile Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Meksika ve Güney Kore'den türev çelik eşyalar bu tarifelerden muaf tutulacaktır.

Kaynak: Strtrade web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü