Gümüş İstemi 1 Milyar Onsu Aşarak 6 Yılın Doruğuna Çıkacak

18 Kasım 2021

Gümüş Enstitüsü’nün (Gümüş Enstitüsü–Silver Institute, gümüş metalinin birçok kullanım biçimi ile değeri konusunda kamuoyunun bilincini artırmak, ayrıca gümüş endüstrilerinin sesi olmak amacıyla 1971 yılında kurulmuş kar amacı gütmeyen uluslararası sivil toplum örgütü olup merkez ofisi ABD’nin federal başkenti Washington’dadır. Ç.N.) yeni raporunda küresel gümüş isteminin, endüstriyel istemde Korona salgınının zayıflamasından kaynaklanan toparlanma ile fiziksel yatırımlardaki artışın etkisiyle içinde bulunduğumuz yılda altı yılın en yüksek düzeyine ulaşacağı belirtildi.

Gümüş istemi, içinde bulunduğumuz yıl 1,29 milyar onsa ulaşırken istem 2015 yılından bu yana ilk kez 1 milyar onsu aşmış olacak.

Süregelen edinim zinciri zorluklarına rağmen endüstriyel istemin 524 milyon onsluk yeni bir rekora ulaşması bekleniyor. Enstitünün, yeni bir rekor olacağı ve gümüşün yeşil ekonomideki rolünün altını çizeceği vurgusunu yaptığı üzere Fotovoltaik enerji kaynaklı (Fotovoltaik enerji, güneş panelleri yoluyla güneş ışığından elektrik elde etme yöntemi olup bu yolla enerji elde edilmesinde gümüş metali yoğun olarak kullanılmaktadır. Ç.N.) gümüş istemi de %13 oranında artarak 110 milyon onsun üzerine çıkacak.

ABD ile Hindistan tarafından yönlendirilen fiziksel yatırım, yıllık %32 oranında artarak altı yılın en yüksek düzeyi olan 263 milyon onsa ulaşacak.

ABD’nin madeni para ile külçe isteminin 2015 yılından bu yana ilk kez 100 milyon onsu aşması bekleniyor. Sözkonusu büyüme geleneksel gümüş yatırımcılarına yayılmadan önce sosyal medyada gümüş satın alma çılgınlığıyla başladı.

Hindistan’ın gümüş istemi ise gümüşün fiyatına ve toparlanan bir ekonomiye yönelik yükselen duyarlılığı yansıtmakta. Enstitü, Hindistan'da geçen yıl çöken fiziksel gümüş yatırımlarının, içinde bulunduğumuz yılda genel olarak neredeyse üç katına çıkacağını vurguluyor.

Genel olarak bu yıl gümüş piyasasının fiziksel anlamda açık vermesi beklenirken sözkonusu açık yedi milyon ons ile 2015 yılından bu yana ilk açık olacak.

Fiyatlarla ilgili olarak ise Geçici Gümüş Piyasası İnceleme Raporu, gümüş fiyatının yıllık %24 oranında artarak ons başına 24,40 ABD Doları’na çıkacağını belirtiyor. Sözkonusu bu gelişme de 2012 yılında ons başına 31,15 ABD Doları olan fiyattan bu yana en yüksek yıllık ortalama fiyat olacak.

Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü