Gümüş Talebi Bu yıl Rekor Kırdı

14 Şubat 2022

Gümüş Enstitüsü’nün (Gümüş Enstitüsü–Silver Institute, gümüş metalinin birçok kullanım biçimi ile değeri konusunda kamuoyunun bilincini artırmak, ayrıca gümüş endüstrilerinin sesi olmak amacıyla 1971 yılında kurulmuş kar amacı gütmeyen uluslararası sivil toplum örgütü olup merkez ofisi ABD’nin federal başkenti Washington’dadır. Ç.N.) bu hafta bildirdiğine göre, içinde bulunduğumuz yılda gümüş isteminin görünümü “son derece ümit verici” olup küresel gümüş istemi %8 oranında artarak 1,11 milyar onsluk rekor düzeye ulaştı.

Gerek geleneksel gerek dönüşül durumdaki yeşil teknolojiler tarafından kullanımının artması nedeniyle gümüş istemindeki yükselme, metalin %5 oranında büyümesi beklenen endüstriyel kullanımından kaynaklanacak. Enstitü, gümüşün güneş enerjisi sektöründe girdi olarak kullanımını azaltma yönündeki çabalara rağmen, rekor düzeyde fotovoltaik kurulumun (Fotovoltaik enerji üretimi: Güneş panelleri yoluyla güneş ışığından elektrik elde etme yöntemidir. Ç.N.) enerji sektörünün bu kolundaki gümüş isteminin, içinde bulunduğumuz yılda tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkacağını öngörmekte.

Yerküre çapında uzun süredir görülen yonga sıkıntısına rağmen otomotiv sektöründe ve 5G ile ilgili uygulamalarda da gümüşe olan istemin görünümü güçlü durumda.

Gümüş külçe ve madeni para külçesi satın alımından oluşan fiziksel gümüş yatırım isteminin ise yine içinde bulunduğumuz yılda yedi yılın en yükseği olarak %13 oranında artması bekleniyor.

Enstitünün bildirdiğine göre, gümüş metalinin mücevherat ve gümüş eşyalardaki kullanımının da bu yıl %11-%21 oranları arasında büyümesi bekleniyor.

Bu arada, son altı yılda ilk kez geçen yıl gümüş piyasasında açık oluşması sonrasında piyasanın bu yıl 20 milyon onsluk bir sunum açığı kaydetmesi bekleniyor. Ancak Gümüş Enstitüsü, öngörülen açığın kesinlik anlamında göreceli olarak zayıf olacağını vurguluyor.

Toplam küresel gümüş sunumunun bu yıl %7 oranında artarak 1,1 milyar onsa çıkması bekleniyor. Sözkonusu yükselişe en büyük katkı, 2022’de %7 oranında artışla altı yılın en yüksek düzeyine ulaşması beklenen gümüş madeni üretiminden olacak. Gümüş madeni üretimindeki artış, gümüş madenlerinden, özellikle de birkaç büyük işler durumdaki maden işletiminden elde edilen daha yüksek orandaki çıktı ile sağlanacakken işletime sokulan yeni maden projeleriyle de desteklenecek.

Gümüş metalinin geri dönüşümündeki artış, içinde bulunduğumuz yılda daha zayıf olabilir, geri dönüşüm büyüklüğünün %3 oranında artması olasıyken artış tümüyle daha yüksek orandaki endüstriyel geri dönüşümden kaynaklanmakta. Sıkıntı oluşturan düşen satışların mücevher ile gümüş eşya hurdaları üzerinde baskı oluşturması nedeniyle diğer tüm geri dönüşüm alanlarının da düşük büyüklükler göstermesi bekleniyor.

Gümüş Enstitüsü, içinde bulunduğumuz yılın ortalama gümüş fiyatının, geçen yılın ortalama gümüş fiyatına göre %1 oranında düşük olarak 24,80 ABD Doları olacağını öngörmekte. Enstitü, düşük bile olsa, öngörülen fiyatın tarihsel olarak yüksek bir yıllık ortalamayı temsil etmeye devam edeceğine vurgu yapıyor.

Enstitü, “Bu yılın başlarında, finansal piyasalardaki oynaklığın artmasının yanısıra birkaç büyük ekonomideki gayri safi yurtiçi hasıla büyüme hedefinin düşürüldüğü görüldü. Sözkonusu gelişme, ABD faiz oranı artış döngüsünün hızının varolan piyasa beklentilerinin izin verdiğinden daha yavaş olabileceğine ilişkin artan riske işaret ediyor. Sonuç olarak, gümüş fiyatları başlangıçta değerli metallere olan yeni yatırımcı ilgisinden yararlanabilir. Gümüşün yüksek bileşeni, altın-gümüş oranının yılsonuna kadar 70'in altına gerilemesi öngörülen altın metalinden daha iyi performans gösterdiğini görebilir.” açıklamasını yaptı.

Kaynak: MiningWeekly    
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü