Güney Afrika Paslanmaz Çelik Endüstrisi Zorlu Koşullara Direniyor

08 Nisan 2022

Küresel Korona salgını ile salgının dalgalanma etkileri gibi önemli zorluklara rağmen (Güney Afrika) paslanmaz çelik sektörü uyum, yenilik ve dayanıklılık gösterdi.

Güney Afrika Paslanmaz Çelik Geliştirme Derneği (GAPÇGD) icra direktörü vekili Michel Basson, ülkedeki paslanmaz çelik sektörünün küresel Korona salgınının başlamasıyla uygulanan ilk kapanma sonrasında diğer çoğu sektör %30 kapasitede kalırken %50 üretim kapasitesi ile çalışmaya başlayan ilk sektörlerden biri olduğunu vurgulayarak sektörün aynı zamanda küresel salgın öncesi tüketim düzeylerini göstermekte olduğunu dile getirdi.

GAPÇGD üyelerinin aylık güven endeksi, önceki yıl uygulanan sıkı kapanmalar sırasında keskin bir düşüşle %20'nin biraz üzerine gerilerken, o zamandan bu yana istikrarlı bir artış gösterdi.

Basson ayrıca,  üç aylık görünüm göstergesinin son altı aylık sürede %50'nin üzerinde güven düzeyi göstererek %64'lük rekor bir düzeye ulaştığını, sözkonusu durumun 2017 yılında ölçmenin başlamasından bu yana en yüksek düzey olduğu bilgisini ekledi.

Geçen yılın sonuna ait görünür tüketim rakamları, Güney Afrika yerli endüstrisinin en son 2015 yılından 2018 yılına kadar olan dönemde kaydedilen hacimlerde paslanmaz çelik tükettiğini göstermekte.

Dahası, küresel edinim yollarının baskı altında olması ve bir süre daha böyle kalacağı düşüncesi olduğu için Güney Afrika ulusal paslanmaz çelik endüstrisine yeni edinimler ile yeni pazarlar konusunda yeni bir bakış açısı doğdu.

Basson, “Afrika kıtası, Güney Afrika yerli endüstrisinin en az kullandığı yeni pazarlardan biri olmaya devam ediyor. Ülke yönetimi, Afrika'daki ürün akışını düzene sokmak amacıyla komşu ülkelerle yapılan çeşitli anlaşmalar yoluyla Afrika kıtasındaki ticareti kolaylaştırmak için çabalıyor." yorumunda bulundu.

Çin’in, ülkesinin paslanmaz çelik ürünlerine yönelik uyguladığı sübvansiyonlar ile dışsatım vergi iadeleri azalırken, bu gelişme Güney Afrika’nın yerli ürünlerini daha eşit koşullarda oluşacak küresel oyun alanında daha rekabetçi duruma getirmekte.

GAPÇGD, otomotiv endüstrisinin tüm alt sektörleriyle birlikte salgın öncesi düzeylere kadar “canlanmasını” bekliyor. Otomotiv endüstrisindeki canlanmanın da tüm Afrika kıtası ülkelerinde, özellikle Doğu Afrika'da, Güney Afrika’nın paslanmaz ham çeliğinin yanı sıra paslanmaz çelik ürünleri ile paslanmaz çelik düzenekleri için büyüme potansiyeli yaratarak sonuçlanması bekleniyor.

Diğer yandan, Ukrayna'daki savaşın, paslanmaz çelik pazarının küresel koşulları üzerindeki etkileri hala belirsiz.

Basson, gelecekteki gıda ile enerji fiyatlarına ilişkin finansal belirsizliğin gelecekteki ekonomik büyümesi açısından Güney Afrika'yı daha fazla baskı altına aldığını ve ayrıca savaşın küresel lojistiği olumsuz yönde etkileyeceğini düşündüğünü dile getirdi.

Basson, Rusya'nın önemli bir küresel nikel üreticisi ve sağlayıcısı olması nedeniyle paslanmaz çelik fiyatlarının etkileneceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü