Güney Afrika Petrol Yasasının 2022’ye Kadar Onaylanması Pek Olanaklı Görünmüyor

29 Haziran 2021

Güney Afrika’nın petrol arama ve üretim yasası taslağının, ülke yönetiminin sürecin hızlandırılması çağrısına rağmen en az bir yıl daha yasalaşması pek olası değil.

Cliffe Dekker Hofmeyr hukuk firmasının petrol ve gaz sektöründen sorumlu başkanı Megan Rodgers'a göre, parlamento oturumları ve içinde bulunduğumuz ayın başında yürürlüğe girmiş olan Petrol Arama ile Petrol Kaynaklarını Geliştirme Yasası’nda yapılacak değişiklikler 12 ila 18 ay sürebilir.

Parlamento üyeleri, Enerji Bakanı Gwede Mantashe'nin ülkeye yatırım çekmek için sektör üzerindeki düzenlemeler ve politikaların kesinliği konusunda “hızlı çalışmanın” gerekliliğini vurgulaması sonrasında tasarının iki yıl sonra yasalaşacağını öngörüyorlar. Ülke yönetiminin hızlı çalışma vaadi, TotalEnergies firmasının Güney Afrika kıyılarında yaptığı iki büyük keşif arasında geldi, ne var ki Fransız firma jeoteknik çalışmaları sonuçlandırmak için Nisan ayında yeni sondajları durdurdu.

Maden Kaynakları ve Enerji Birimi, sorulara yanıt olarak, “Tasarı parlamentoda görüşülürken, Bakanlığın, yasama süreci üzerinde hiç bir etkisi ya da kontrolü yoktur. Enerji Bakanı, tasarının aciliyetini vurgulamışlardır.” açıklamasını yaptı.

Güney Afrika, petrol istemini karşılama konusunda dışalıma ve sentetik yakıt üretimine güveniyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde özellikle petrol ile gaz konusunda yasal düzenlemelere olan gereksinim, kurak Karoo bölgesinin iç kısımlarındaki rezervlerin son yıllarda ilgi görmeye başlaması ve uluslararası petrol şirketlerinin Güney Afrika'nın göreceli olarak keşfedilmemiş denizlerinde petrol ve gaz arama yetki belgesi almalarıyla arttı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü