Güney Afrika, Teneke Levha Dışalımına Uyguladığı Gümrük Vergisine Tam İndirim Getirdi

11 Şubat 2021

Güney Afrika Gelir İdaresi, 5 Şubat 2021 tarihinde teneke levha dışalımında indirim mekanizması kuran bir bildirimi kabul etti. Önlem, Uluslararası Ticaret İdaresi Komisyonu (UTİK) tarafından yürütülen soruşturma sonucunda alındı. UTİK araştırma raporuna göre, Güney Afrika Gümrük Birliği bölgesinde günümüzde teneke levha üreticisi bulunmazken, ürün için uygulanmış olan gümrük vergisi son kullanıcılar üzerinde gereksiz bir maliyet artırıcı etki yaratmakta. Ürün demeti,  7210.11, 7210.12.10, 7210.12.90 ve 7212.10 gümrük tarife istatistik pozisyonları altında yer almakta. Karardan önce, sözkonusu ürün demetine uygulanan dışalım vergisi %10 idi.
 
Tam gümrük vergisi indirimi uygulaması doğaldır ki geçici olacak, ne var ki Güney Afrika Gelir İdaresi uygulamanın ne zaman son bulacağı konusunda açıklama yapmadı.
 
Avrupa Birliği'ne, Avrupa Serbest Ticaret Birliği'ne ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'na üye durumunda olan ülkeler zaten tam gümrük vergisi indiriminden yararlandıkları için yeni uygulamadan etkilenmiyorlar.
 
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü