Güney Afrika, Topraklarındaki Enerji Kriziyle Başa Çıkabilmek için Dünya Bankası’ndan 1 Milyar ABD Doları Tutarında Kredi Kullanmak Durumunda Olabilir

18 Ekim 2023

Dünya Bankası’ndan Reuters Haber Ajansı’na konuşan bir banka yetkilisi, Güney Afrika yönetiminin ülkesindeki ekonomiyi sekteye uğratan rekor düzeydeki elektrik kesintilerinin üstesinden gelmeye çalıştığı bir dönemde Dünya Bankası'nın, Güney Afrika'nın enerji sektöründe reformlar yapmasına yardımcı olacak 1 milyar ABD Doları tutarında olası bir kredi anlaşmasıyla ilgili olarak ülke yönetimiyle görüşmeler yaptığını bildirdi.

Bankanın Güney Afrika direktörü Marie Francoise Marie-Nelly, Fas'ın Marakeş kentinde basınla yaptığı söyleşide, Güney Afrika devletine ait elektrik enerjisi kurumu Eskom'a değil doğrudan ülke yönetimine verilecek olan kredinin "görüşme aşamasında" olduğunu belirtti.

Marie-Nelly, "Kredi, çok yakında verilecek." diye sözlerine eklemede bulunurken kredinin verileceği tarih konusunda net bir zaman dilimi vermekten kaçındı.

Güney Afrika Cumhuriyeti, devlete ait elektrik enerjisi üretim firması Eskom'un kömürle çalışan, eskimiş teknolojiye sahip elektrik santrallerinin sık sık arızalanmasıyla tarihindeki en kötü enerji kriziyle karşı karşıya. Ülkede çok sık yaşanmakta olan elektrik kesintileri ekonomik büyümeyi sekteye uğratırken, özel sektörü yenilenebilir enerji üretim kollarına yatırım yapmaya yönlendirdi.

Marie-Nelly, Dünya Bankası kredisinin Güney Afrika'nın kömürden elde edilen enerjiden yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru "adil bir geçiş" yapmasına destek olacağı yorumunda bulundu.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü