Güney Afrika, Varsıl Ülkelerin Yeşil Hidrojeni Finanse Etmesi Gerektiğini Dile Getiriyor

03 Mart 2023

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın altyapılardan sorumlu yöneticisine göre varsıl ülkelerin gezegeni karbon gazlarından arındırmaya yönelik küresel çabalarının bir parçası olarak Güney Afrika'nın yeşil hidrojen geliştirmesini finanse etme yükümlülükleri var.

Afrika kıtasının en sanayileşmiş ülkesi olan Güney Afrika Cumhuriyeti, topraklarında ürettiği elektriğin %80'inin üretiminde kömüre bağımlı durumda olup, yenilenebilir enerji kullanarak suyu ayrıştırıp yeşil hidrojen üretmekte kullanılan gelişen teknolojiyi kurmak üzere 250 milyar ABD Doları’nı ülkesine çekmeyi planlıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı altyapı ofisi başkanı Kgosientsho Ramokgopa Perşembe günü (02/03/2023) ülkenin güneydoğusundaki liman kenti Durban'da düzenlenen bir konferansta, "Yerkürenin gelişmiş bölümünün yeşil hidrojenin benimsenmesine fon sağlama konusunda moral olarak, etik olarak sorumluluğu bulunmakta.” yorumunda bulundu.

Afrika kıtası, yerkürede enerji üretiminden kaynaklanan karbondioksit salınımlarının %3'ünden daha azını gerçekleştirdiğinden, Kgosientsho Ramokgopa’nın bir üst paragraftaki yorumuna benzer yorumlar, yerkürenin karbondan arındırılması maliyetlerinin büyük bölümünü kimin üstlenmesi gerektiği konusunda büyüyen bir tartışmaya katkıda bulunuyor.

Ramokgopa'ya göre, Almanya ile Japonya'dan gelen girdilerle, hidrojen endüstrisi araştırmaları için ülke yönetimi tarafından 300 milyon Güney Afrika Randı’na kadar bütçe ayrıldı.

Kgosientsho Ramokgopa, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin önceliğinin, enerji üretmek üzere giderek daha temiz hammadde kullanıp yeşil hidrojen dışsatımını ticarileştirmek olduğunu belirtti. Bölgenin platin yatakları da yakıt hücrelerinde platin metalinin kullanılmasından yararlanmak için iyi bir konumda.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü