Güney Afrika ve Hindistan, DTÖ'de Küresel E-com İçin Kapsayıcı Gelişim Çağrısında Bulundu

16 Kasım 2021

Hindistan ve Güney Afrika, ortaklaşa olarak küresel e-ticaretin kapsayıcı bir şekilde geliştirilmesini ve COVID-19 salgını sırasında 'kötüleşen' zengin ve fakir arasındaki dijital uçurumu kapatmak için teknoloji transferi de dahil olmak üzere önlemleri araştırdı. Her iki ülke de geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili olarak Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) ortak bir başvuruda bulundu.
 
İki ülkenin bu ortak belgesi, gelişmekte olan ülkelerin veri egemenliğine ilişkin yasalar çıkarma ve ticari rekabet gücünü canlandırmak için politikalarını ve mali alanlarını koruma ihtiyacının altını çizdi.
 
Bu hamle Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Singapur ve Avustralya da dahil olmak üzere bir grup ülkenin e-ticaretin ticaretle ilgili yönleri hakkında çok taraflı müzakereleri gündeme getirmeye çalışacağı 12. DTÖ Bakanlar Konferansı’ndan (MC12) haftalar önce geldi. Ancak böyle bir çaba Hindistan’ın desteğine sahip değil.

İki ülke, e-ticaretin ticaretle ilgili yönlerine ilişkin DTÖ müzakerelerinin savunucuları tarafından 30 Kasım - 1 Aralık tarihlerinde Cenevre'deki MC12'de önemli bir anlaşmaya varmak için gösterilen çabalara karşı çıkıyor.

Hindistan ve katılımcı olmayan diğer pek çok ülke, büyük ölçüde gelişmiş ülkelerden gelen bu çabaların küresel e-ticaret kuralları üzerinde bir etkisi olabileceğinden ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki denklemi daha da kötüleştirebileceğinden endişe duyuyor.

İki ülke, 2019 yılında yayınlanan bir UNCTAD raporuna atıfta bulunarak, DTÖ Ticaret ve Kalkınma Komitesi'ne sundukları bildiride, "Üç gelişmiş ülke (ABD, Japonya ve Almanya) birlikte küresel e-ticaret satışlarının yüzde 45'ini oluşturuyor ve bir avuç dijital platform sınır ötesi e-ticaret pazarlarını ele geçirdi. Covid-19 dijital platformların ve büyük teknoloji firmalarının pazar hakimiyetini daha da artırdı," dedi.

Bildiride,  KOBİ’lerin çevrimiçi perakende platformları vasıtasıyla satışlarını ve ihracatlarını artırabilecekleri anlatısının, birçok çevrimiçi perakende platformu tarafından takip edilen uygulamaların, bu tür platformlar aracılığıyla satış yapmak isteyen KOBİ’ler üzerindeki olumsuz etkisini tamamen göz ardı ettiği söyleniyor.

Hint medyası ise yurtiçi verileri kontrol etmenin önemi hakkında, “Verilerin toplanması, saklanması ve işlenmesi ve kalkınma için veri akışlarının düzenlenmesi ihtiyacı iyi anlaşılmıştır. Bunun için, veri egemenliğine ilişkin yasalar gibi ulusal yasa ve yönetmeliklerin tasarlanması ve yürürlüğe girmesi gerekecek,” alıntısını yaptı.

Kaynak: fibre2fashion
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü