Güney Afrika’daki Grevin Kömür Sunumunu Kısması Sonucu Avrupa’da Kömürün Fiyatı Yükseldi

13 Ekim 2022

Enerji krizinin sürmekte olduğu Avrupa'daki en büyük limanlara kömür dışalımının fiyatı, Güney Afrika’daki bir grevin yakıt gönderimlerini aksatması nedeniyle Mayıs ayından bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Londra merkezli DBX Emtia firmasının tepe yöneticisi Alex Claude, Transnet madencilik firması çalışanlarının grevinin "beklenenden uzun sürdüğünü, dolayısıyla ülkenin dışsatımına önemli zarar vermeye başladığını" belirtirken ayrıca geçen hafta Güney Afrika'dan kömür akışının 600.000 ton olarak gerçekleştiğini, sözkonusu rakamın bir yıldan daha uzun bir süredir gerçekleşmiş en düşük rakam olduğu bilgisini iletti.

Güney Afrika'nın sorunları, yaptırımlar nedeniyle Rusya'dan gelen doğal gaz sunumunun azalmasının yerini alması için kıştan önce kömür stoklamaya çalışan Avrupalı ​​enerji üreticilerinin sorunlarıyla örtüşüyor. Avrupa Birliği yaptırımları, uzun süredir kıtanın en büyük kaynağı olan Rusya'dan alımları yasakladığı için alım satımcılar giderek Güney Afrika'ya daha fazla bağımlı duruma geliyor.

Avrupa’da önümüzdeki ayın vadeli kömür işlemleri %11'e kadar yükseldi. Claude, vadeli kömür işlemlerinin 10 Ekim'de (2022) yedi ayın neredeyse en düşük düzeyinden toparlanarak şu anda ton başına yaklaşık 290 ABD Doları’ndan işlem gördüğünü, sıçramanın aynı zamanda kısa vadeli işlem yapan ya da uzun bir düşüşün ardından kar elde eden alım satımcılardan da kaynaklanmış olabileceğini dile getirdi.

Transnet madencilik firmasındaki grev, firma personelinin, aylıkları artmadıkça çalışmayı red etmeleri nedeniyle demir cevheri dışsatımını da engellemekte. Görüşmelerin Çarşamba günü de (12/10/2022) devam etmesi bekleniyor.

Thungela Doğal Kaynaklar firmasının tepe yöneticisi Deon Smith, Ağustos ayında (2022) yaptığı açıklamada, Güney Afrika'daki Richards Bay Kömür Terminali'nin sahibi olan bir firmalar grubundan Avrupa'ya kömür dışsatımının, geçen yılın rakamı olan 500.000 ton ile karşılaştırıldığında içinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında 4,1 milyon tona yükseldiğini duyurmuştu.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü