Güney Kore Start-Upların Finansmana Erişimini Kolaylaştırıyor

06 Kasım 2018

Asya’nın dördüncü büyük ekonomisinde büyümenin yavaşlamasıyla ilgili endişeler artarken, Güney Kore Hükümeti, start-uplara ve yenilikçi işletmelere yapılan yatırımları artırmak için, sermaye piyasalarında geniş kapsamlı değişiklikler yapacak bir reform paketi önerisi hazırladı. Gelecek yılın ilk günlerinde resmi olarak açıklanması beklenen reform paketi kapsamında yatırım kurallarının gevşetilmesi, dolayısıyla Seul’un yeni yeni hareketlenmeye başlayan stat-up ortamında faaliyet gösteren küçük ölçekli firmaların finansmana erişimlerinin kolaylaşması hedefleniyor.
Güney Kore’nin geleneksel imalat sektörlerinin uzun vadeli ekonomik görünümü ile ilgili endişeler arttıkça, Seul, “yenilikçi ekonomik büyüme ve insana yakışır işler” yaratması için giderek artan bir şekilde teknoloji gruplarına yöneliyor. Ancak pek çok teknoloji firması, küçük yatırımcıları korumak için tasarlanan, geniş kapsamlı ve ağır işleyen yasal düzenlemelerden yakınıyor.
Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) Başkanı Choi Jong-ku yaptığı açıklamada, sermaye piyasalarında çok ciddi değişikliklere ihtiyaç duyulan bir dönemden geçtiklerini, sorunun kaynak yetersizliğinden ziyade finansman sağlayan kuruluşların görevlerini düzgün bir şekilde yerine getiremiyor oluşlarından kaynaklandığını belirtti.
Güney Kore’de küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) finansmana erişim açısından banka kredilerine büyük ölçüde bağımlı olması devletin çözüm üretmeye çalıştığı bir durum teşkil ediyor. FSC’ye göre, Güney Kore'de KOBİ'lerce kullanılan finansal kaynakların sadece %2’si sermaye piyasalarından gelirken, %70’inden fazlası banka kredilerinden geliyor. ABD ve Çin ile karşılaştırıldığında, Güney Koreli KOBİ'lere yapılan yatırım oldukça küçük kalıyor. Güney Kore’de ortalama yatırım tutarı 1,7 milyar won düzeyinde. Bu rakam Amerikalı start-upları tarafından kullanılan fonların %11’ine tekabül ederken, Çinli teknoloji gruplarının kullandığı fonların %.8’inden daha azını oluşturuyor.
Komisyon, finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırmak için bazı alanlarda deregülasyona gidilmesini, ayrıca kitle fonlaması (crowdfunding) yoluyla kullanılabilecek kaynak miktarının ikiye katlanmasını ve bu tür kampanyaları yürütmek için geçerli olan yedi yıllık süre sınırın kaldırmasını önerdi. Komisyon Başkanı Choi Jong-ku yaptığı açıklamada, yasal düzenlemelerle ilgili iyileştirmelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte, küçük şirketler için finansman yaratma (fundraising) ortamının gelişeceğini, dolayısıyla inovasyonun hızla artacağını belirtti.


Kaynak: Financial Times web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı