Güney Kore, Yassı Paslanmaz Çelik Dışalımına Anti-Damping Vergisi Uygulayacak

21 Mayıs 2021

Yonhap Haber Ajansı (Yonhap Haber Ajansı-Yonhap News Agency, Güney Kore’li haber ajansı olup 1980 yılında kurulmuştur, ajansın merkez ofisi başkent Seul'dedir. Ç.N.) Güney Kore’nin ticaret anlaşmazlıklarını çözmekten sorumlu kurumu olan Kore Ticaret Komisyonu’nun Çin, Tayvan ve Endonezya’dan yapılan yassı haddelenmiş paslanmaz çelik dışalımına anti damping uygulanması konusunda geçen yıl Eylül ayında başlatılmış olan soruşturmanın sonucu ile ilgili olarak Temmuz ayında alınması beklenen son kararından önce kamuya açık bir duruşma düzenlediğini bildirdi.

Güney Kore’nin en büyük çelik üreticisi POSCO firması, geçen yılın Temmuz ayında yabancı rakiplerine anti damping uygulanması konusunda komisyona başvuruda bulunmuştu. Komisyon, Şubat ayında üç ülkeden dışalınan yassı paslanmaz çelik ürünlerinin ulusal endüstri üzerinde olumsuz etki yaratacak biçimde iç piyasa fiyatlarının altında dışalındığını belirten bir ön karar almıştı. Söz konusu ön karar uyarınca Güney Kore devleti, Çin çıkışlı haddelenmiş paslanmaz çelik ürünlerine yaklaşık %49 oranında, Endonezya çıkışlı haddelenmiş paslanmaz çelik ürünlerine %29,68 oranında ve Tayvan çıkışlı haddelenmiş paslanmaz çelik ürünlerine %9,2 ile %9,51 oranları arasında anti damping vergisi getirmeyi gündemine almaya karar vermişti. 

Söz konusu üç ülkenin haddelenmiş paslanmaz çelik ürünleri Güney Kore pazarında yaklaşık %40 paya sahipken, ülkenin yerli firmalarının iç pazardaki payı da yaklaşık %40.
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü