Güney Koreli SK Grup Tarafından Desteklenen Sapeon, Yeni Yapay Zekâ Çipini Piyasaya Sürdü

17 Kasım 2023

Yapay zekâ çipleri üzerine çalışan ve Güney Kore’nin telekomünikasyondan çipe kadar pek çok alanda faaliyet gösteren şirketler grubu SK Grup tarafından desteklenen bir startup olan Sapeon’dan yapılan açıklamada, şirketin veri merkezleri için en yeni çipini piyasaya sürdüğü belirtildi.

Şirketten yapılan açıklamada, bu yıl piyasaya sürülen rakip ürünlerle karşılaştırıldığında, yeni Sapeon X330 çipinin veri işleme performansının yaklaşık 2 kat daha hızlı ve enerji verimlilik performansının da yaklaşık 1,3 kat daha iyi olduğu belirtildi.

Sapeon, ChatGPT gibi hizmetlerde kullanılan büyük dil modellerini (LLM) destekleyen yeni çipin, önümüzdeki yılın ilk yarısında seri üretime geçmesini planlıyor.

Sapeon, çok büyük miktarda veri işleme gerektiren veri merkezleri için yapay zekâ çipleri tasarlıyor. Sapeon’un X330 çipinin dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi olan TSMC tarafından üretildiği açıklandı.

Güney Kore’nin en büyük telekomünikasyon şirketi olan SK Telecom, Sapeon’un üst şirketi ve dünyanın en büyük ikinci çip üreticisi olan bağlı kuruluşu SK Hynix de Sapeon’un büyük hissedarlarından biri.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü