Gürcistan, Yeşil Hidrojen Üretimi Yarışına Katılıyor

07 Ekim 2020

Gürcistan yönetimi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan ülkenin geniş su kaynaklarını kullanarak yeşil hidrojen üretme potansiyelini keşfetmesine yardımcı olmasını istedi. Yaz aylarında akan suyun hidrojen üretiminde daha verimli kullanılabileceğini fark eden Gürcü yönetimi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan, ülkelerinde harmanlandıktan sonra şu an varolan gaz boru hatlarıyla son kullanıcılara taşınabilecek yeşil hidrojen üretme potansiyelini araştırması isteminde bulundu. Banka, sözkonusu istemi kabul etti ve bu hafta imzalanan bir anlaşma ile Gürcistan'da yeşil hidrojen üretimi için gerekli yatırımları değerlendirme konusunda teknik işbirliği desteği sağlamanın yanısıra, harmanlanmış hidrojeni son kullanıcılara taşımak için hazırda varolan varlıkların yenilenmesi konusunda görüş birliğine vardı. Teknik işbirliği önümüzdeki birkaç yıl boyunca sürerken ayrıca bundan sonraki potansiyel yatırımlar için de bir zaman çizelgesi oluşturulacak.

Yenilenebilir yollarla üretilmiş elektrik enerjisi kullanılarak suyun elektrolize edilmesiyle elde edilen yeşil hidrojen, temiz yakıt üretimi konusunda yerkürenin en büyük umudu olarak ortaya çıkıyor. Boru hatlarında ve enerji santrallerinde doğalgaz ile harmanlanabiliyor. Yeşil hidrojen, üretimi için yalnızca su ile güneş, rüzgar ya da su gücünden üretilmiş yenilenebilir enerji kullanılması sonucu karbon ayak izi bırakmazken, küresel ısınmayı 2050 yılına kadar olan süreçte 2C'nin altında tutmak için gereken net sıfır salınım hedefine ulaşılmasında katkıda bulunabileceğine ilişkin kanı artıyor.

Avrupa Birliği (AB) Temmuz ayı başında, önümüzdeki dört yıl içinde yapılacak tesisler yoluyla bir milyon tona kadar yeşil hidrojen gazı üretme planları olduğunu açıklayarak yeşil hidrojen üretimini büyütmeyi Avrupa'nın iklim hedeflerinin merkezine koydu.

Sonrasında ise AB, 2030 ile 2050 yılları arasında karbondan arındırılması zor olan ya da elektrifikasyonun zor ya da olanaksız olduğu endüstriyel sektörlerde hidrojeni kullanmak istiyor. AB ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın da üye olduğu Avrupa Temiz Hidrojen Bağlaşması'nı başlattı.

Kaynak: Steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü