Hafif Motorlu Araç Satışlarının Küresel Çapta Daha da Azalabileceği Uyarısı Yapıldı

27 Mayıs 2022

Otomotiv sektöründe danışmanlık hizmetleri veren J.D. Power ve LMC Automotive firmaları tarafından 25 Mayıs Çarşamba günü açıklanan bir raporda, Çin’deki kapanmalar ve Ukrayna’daki savaşın halen devam etmesi nedeniyle, hafif motorlu araç satışlarının 2022 yılında küresel çapta daha da azalacağı belirtildi.

Daha önce de bir azalma öngören ve 2022 yılı için toplam 81,7 milyon adet hafif araç satılacağını ön gören bu iki firma, son yayınladıkları rapor ile bu satış rakamını daha da azltarak 80 milyon adede çektiler.

Son haftalarda Çin’de çok sıkı bir şekilde uygulamaya konulan kapanma tedbirleri, zaten sıkıntılı olan tedarik zincirlerini iyice tıkanma noktasına getirdi ve dünyanın en büyük otomotiv pazarı konumunda olan Çin’deki motorlu araç üretimi bu durumdan son derece olumsuz etkilendi.

Dünyanın en büyük otomotiv yedek parça tedarikçisi firmalarından birisi olan Aptiv Plc’den Mayıs ayı başında yapılan bir açıklamada, söz konusu kapanmaların şirketin birinci çeyrek dönem cirosunda çok büyük kayba neden olduğu belirtilmişti.

Raporda açıklanan bir veride, Mayıs ayında ABD’de satılacak perakende ve toptan sıfır kilometre motorlu araç sayısının 1,2 milyon adet olacağı öngörülerek, bu rakamın geçen yılın Mayıs ayı ile kıyaslandığında %18’lik bir kayba denk geldiğine dikkat çekildi.

Perakende satışlar tek başına ele alındığında ise, buradaki kaybın %20,9’a ulaşacağı ve bir motorlu aracın hali hazırdaki ortalama satış fiyatının da rekor bir seviye olan 44.832 dolara çıkmasının beklendiği bildirildi.

ABD’de mevsimsel etkilerden arındırılmış toplam yıllık sıfır kilometre araç satışlarının 2022 yıl sonunda 13,6 milyon adet olarak gerçekleşmesinin beklendiği ve bu rakamın 2021 yılında gerçekleşen satışlardan 3,3 milyon adet daha az olacağı belirtildi.

LMC Automotive firmasının Amerika kıtası faaliyetlerinden sorumlu Başkanı Jeff Schuster, basına yaptığı açıklamada, sektördeki toparlanma süreci çeşitli nedenlerle geciktikçe ve otomobil müşterilerinin üzerindeki enflasyonist baskılar artmaya devam ettiği müddetçe, ciddi bir talep azalması sorununun baş göstereceğini, 2023 yılından sonra tedarik problemleri bir şekilde çözülmüş olsa bile piyasanın bu kez de talep sorunuyla baş başa kalabileceğini söyledi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü