Ham Petrol Piyasası Ekonomik Yavaşlamadan Etkilenmesine Rağmen OPEC Destekli Arz Kısıtları Hala Devrede

18 Mart 2019

Uluslararası Enerji Ajansı, 2019 yılının ikinci çeyreğinde ham petrol piyasasının ılımlı şekilde açık pozisyonunda olacağını tahmin etmektedir. Ham petrol fiyatları ekonomik daralmanın tüketimi azaltacağı beklentileri ile bugün en düşük seviyeleri gördü. Fakat ham petrol piyasasında OPEC grubu üyeleri ve Amerika Birleşik Devletlerinin İran ve Venezuela’ya uyguladığı yaptırımların etkisiyle arz kısıtları baskısı hala devam etmektedir. Brent petrolün varil fiyatı 13 sent ya da diğer bir deyişle %0.2 oranında azalarak $67.03 olarak gerçekleşti.
Bernstein Energy’in açıklamasında, petrol fiyatlarının düşmesi yönündeki en önemli riskin daha düşük ekonomik büyümenin talebi azaltacağı beklentisinin olduğu ve yıllık varil bazındaki talep artışının 1.3 milyon varilden 1 milyon varile düşürüldüğü belirtilmiştir.
ABD sanayi üretiminin Şubat ayında azalması, ülkede ilk çeyrek sonunda üretimin azalacağına işaret etmektedir. Aynı ayda, Japonya’nın ihracatındaki azalmanın dünya çapında bir talep azalışını işaret ettiği düşünülmektedir.
Buna rağmen petrol fiyatları yılbaşından bu yana OPEC grubu üyeleri ve Amerika Birleşik Devletlerinin İran ve Venezuela’ya uyguladığı yaptırımların etkisiyle artış göstermişti. Suudi Arabistan ve Rusya üretim kısıtlamalarının devam edeceği yönünde açıklamalar yaptılar.
Sonuç olarak arz ve talepteki kilit unsur Amerika Birleşik Devletlerinin tutumu olacaktır. Nitekim ABD günlük 2 milyon varil üretimi ile arz ve talep dengesindeki kritik rolünü devam ettirmektedir.

Kaynak: economics.unian web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü