Ham Petrol Stokları ile Benzin Stoklarının Azalması Sonucunda Petrol Fiyatları Yükseliyor

11 Temmuz 2024

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) rafinerilerinin ham petrol işlemeyi artırması sonucunda ham petrol stoklarının gerilemesi, aynı biçimde benzin stoklarının da azalmasının petrole olan talebin yükseldiğine işaret etmesiyle petrol fiyatları Perşembe günü (11/07/2024) yükseldi.

Brent petrol piyasası vadeli işlemleri 35 Amerikan senti ya da oransal olarak %0,4 artışla varil başına 85,43 ABD Doları’na yükseldi. ABD Batı Texas Intermediate petrol piyasasında ise ham petrolün fiyatı 36 Amerikan senti ya da oransal olarak %0,5 artışla varil başına 82,47 ABD Doları oldu.

ABD’nin ham petrol stokları 5 Temmuz 2024’te sona eren haftada 3,4 milyon varil azalarak 445,1 milyon varile geriledi, sözkonusu stok rakamı piyasa analizcilerinin Reuters Haber Ajansı’nın gerçekleştirdiği ankete yaptığı açıklamalarında dile getirdikleri 1,3 milyon varil düzeyinde stok azalışı olacağına ilişkin beklentilerinin çok üzerinde gerçekleşmiş bir rakam.

ABD benzin stokları da 2 milyon varil azalışla 229,7 milyon varile geriledi, bu stok rakamı da yine analizcilerin ABD'nin 4 Temmuz resmi tatilinin olduğu haftada benzin stoklarında bekledikleri 600.000 varil düzeyinde azalma olacağı öngörüsünden çok daha yüksek bir rakam.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü