Hayvansal Tıbbi Ürünlerle İlgili Güncellenmiş AB Mevzuatı Yürürlüğe Giriyor

08 Şubat 2022

AB’de hayvansal tıbbi ürünlerine ilişkin yenilenen mevzuat 28 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Üç yıl önce kabul edilen mevzuat, antimikrobiyal dirence (AMR) karşı Avrupa Tek Sağlık Eylem Planı ve Çiftlikten Çatala Stratejisinde belirlenen hedeflere ulaşılmasını desteklemeyi amaçlıyor. 
 
Sağlık ve Gıda Güvenliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi Stella Kyriakides, "Çiftlik hayvanları ve su ürünleri yetiştiriciliğinde AB'nin toplam antimikrobiyal satışını 2030 yılına kadar yarıya indirmek için Çiftlikten Çatala Stratejimizde iddialı bir hedef belirledik. Avrupa Tek Sağlık Eylem Planı ile insan, hayvan ve bitki sağlığını tek bir süreklilik olarak ele alarak bu potansiyel sağlık krizinin üstesinden gelmeyi amaçlıyoruz. Yeni kurallar bunu başarmanın anahtarı olacak." dedi.
 
Kyriakides, iyileştirilmiş hijyen uygulamaları, aşılama, biyo güvenlik ve hayvancılık yoluyla enfeksiyonları ve tedavi ihtiyacını azaltmanın mümkün olduğunu söyleyerek konuşmasına devam etti. "Yeni kurallar, bugünden itibaren hayvanlara yönelik antimikrobiyal tedavilerin, sadece ve sadece onlara gerçek bir ihtiyaç olduğu zamanda uygulanacağını garanti edecek," dedi. “İlaçlı yemlerde önleyici kullanımını yasaklayacak ve antimikrobiyal reçetelerini kısıtlayacak yeni ilaçlı yem mevzuatı ile birlikte yeni kurallar AMR ile mücadeleyi önemli ölçüde güçlendirecektir.” İfadesinde bulundu
 
Kyriakides, yeni kuralların "yeniliği ve rekabeti teşvik ederek" yeni hayvansal ilaçlarının mevcudiyetini desteklemeye de yardımcı olacağına inanıyor. Kyriakides, "Tüm Üye Devletleri, ulusal düzeyde sahadaki mevzuatın tam olarak işleyişini sağlamak ve uygulanmasını ortak bir başarıya dönüştürmek için uygun önlemlerin ve kaynakların alındığından emin olmaya davet ediyorum," dedi.
 
Kaynak : Cattlesite
 Yayınlayan : T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü