Hindistan Derecelendirme ve Araştırma Şirketi’ne Göre Korona Virüsü, Çelik Sektöründe Aşağı Yönlü Riskleri Artırabilir

06 Mart 2020

Hindistan Derecelendirme ve Araştırma Şirketi, (Hindistan Derecelendirme ve Araştırma Şirketi-India Ratings and Research Company, Hint derecelendirme kuruluşu olup merkez ofisi Mumbai kentindedir. Ç.N.) var olan durumda ılımlı giden yerel çelik fiyatları işletme paylarını etkilerken, Korona Virüsü salgınının yakın dönemde çelik sektöründe aşağı yönlü riskleri artırmasını bekliyor. Bununla birlikte, etkinin büyüklüğü, Çin'de salgının gelişiminin şiddetine, süresine ayrıca virüsün dünyanın diğer bölgelerine yayılmasına bağlı olacak.

Kuşkusuz Çin tek başına yerküre çelik üretiminin yarısından fazlasını üretip tükettiği için küresel sunum dengesizliğinin çapı büyük olabilir. Çin’in çelik üretimi, süregelen kısıtlama çabalarına rağmen, azalan çelik tüketim istemini geride bırakabilir ve bu da stokların yığılmasına ve fiyat baskısına yol açabilir.

Ülkenin çelik üretiminde, Hebei, Liaoning, Shandong gibi herbiri yaklaşık 100 milyon metrik ton üretim kapasitesine sahip, çelik üretiminin kalbi durumundaki kuzeydoğu bölgelerinde önemli kesintiler yaşanmadı. Ayrıca Çin, küresel ölçekte çelik tüketiminde yavaşlamaya ve zayıf durumdaki inşaat sektörüne tanıklık etmesine rağmen ülkenin toplam çelik kapasitesinin %90’ını oluşturan yüksek fırın kapasitelerini atıl durumda bırakmadı, aylaklık olanaklı değildi.

Eğer salgın, Japonya, Güney Kore, Hindistan, ABD gibi diğer büyük çelik üreticisi ülkelerde kötüleşirse çelik sektöründeki sunum-istem dengesizliği daha da bozulabilir. Şu an itibariyle, Hint çelik üreticilerinin fabrika kapasite kullanımı Çin’e dışsatım yapmadıkları ve bu ülkeden hammadde dışalmadıkları için doğrudan etkilenmedi. Hint çelik üreticileri toplam üretimlerinin yalnızca %8’ini dışsatıyorlar. Dolayısıyla korona virüsün, Çin’in dışında yerküre üzerinde daha büyük bir yayılım göstermesi Hindistan’ın çelik üretimini en fazla bu kadar etkileyebilir.

Kaynak: steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü