Hindistan-E-Ticaret Firmaları Daha Hızlı Teslimatı Hedefledikçe Küçük Şehirlerde Depolara Olan Talep Artıyor

27 Ağustos 2020

E-ticaret oyuncuları daha hızlı teslimat arayışına girdikçe ve Delhi ve Mumbai'deki alan kıtlığı depo geliştiricilerinin büyük arazi parçalarını satın almasını engellediğinden, Hindistan depolama endüstrisi şehirlerde çok amaçlı depoların mantar gibi çoğalmasına şahit olacaktır. Özel sermaye şirketi Warburg Pincus ve küresel yatırımcıların bir girişimi olan lojistik geliştirici ESR, Delhi ve Mumbai'de alanlar belirlediğini ve bu mali yıl çok katlı bir depo inşa etmek için bir alanı tamamlayacağını söyledi.

ESR Hindistan ülke başkanı Abhijit Malkani, “pandeminin etkisini azaltmak için devletlerin sınırları kapattığını gördük. NCR gibi üç farklı eyalet hükümetinin bulunduğu bir yerde, daha hızlı teslimat için şehrin kalbinde yer almak önemlidir” dedi.  Emlak danışmanı Anarock'a göre, perakende sektörünün üzerindeki salgın sonrası belirsiz risklerle ilgili olarak, perakende oyuncuları artık şehirlere hizmet vermek için şehir sınırları içinde çok katlı depolara ihtiyaç duyabilirler. Anarock yakın tarihli bir raporunda, “salgın sonrası bir dünyada daha hızlı e-ticaret büyümesinin işareti, teknoloji destekli çok katlı depolar için talebi tetikleyebilir. Bu tür çözümler Hong Kong, Singapur, Güney Kore ve Tokyo gibi Güney Asya ülkelerinde hâlihazırda uygulanmaktadır” şeklinde belirtti.

Mumbai gibi şehirlerde maksimum arazi kullanımını kolaylaştırmanın yanı sıra, çok katlı depolama, şirketlerin nakliye maliyetlerini azaltmalarına ve teslimat sürelerini iyileştirmelerine yardımcı olabilir ve çoğu perakende işletmesi için başarının anahtarı da budur. Allcargo Lojistik ve Endüstriyel Parklar Operasyon Direktörü RK Narayan, “yoğun nüfuslu şehirlerde çok amaçlı depolama gereklidir ve bu tür depolar Asya'da çok az şehirle sınırlıdır. Ancak Hindistan'da tartışmalar başladı ve fikir paylaşımlarının büyük çoğunu oluşturmaktadır, ancak yine de çok katlı depolamayı görmemizin biraz zaman alacağını düşünüyorum ”dedi.

Şu anda, yaklaşık 85 bin dönümlük arazi ülkedeki depolar için ayrılmıştır ve bu alan, mevcut 28,5 milyon metrekarelik depolama stoğuna %63 daha fazla arz ekleme potansiyeline sahiptir. Anarock, koronavirüs salgınının etkileri mevcut karantinanın ötesine geçebilir ve sosyal mesafe, en azından orta vadede yeni normal hale gelebilir. Böyle bir pazar ortamında perakendecilerin, müşteri tabanlarına yakın depolama alanlarını güvence altına almak için baskı altında olacakları söyleniyor.

Kaynak: Retail web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü