Hindistan, Kilit Buğday Tedarikçisi Olabilir

09 Mart 2022

Kaynaklar, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırı gerçekleştirmesiyle ticaret akışının olumsuz etkilenmesinin ardından, alıcıların Karadeniz buğdayına alternatif arayışları nedeniyle Hindistan'ın buğday ihracatının önümüzdeki birkaç ay içinde hızla artmasını bekliyor.

Ticaret kaynaklarının S&P Global’e verdiği bilgiye göre, Hindistan'ın buğday ihracatının mevcut pazarlama yılı 2021-22'de (Nisan-Mart) yıllık %200'ün üzerinde 7 milyon ton rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Savaşın Rusya'ya daha katı yaptırımlara yol açması halinde, sonraki pazarlama yılı için hacimler 10 milyon tona kadar da çıkabilir.

Avustralya ve Kanada'dan buğday ithalat fiyatları önemli ölçüde yüksek olduğundan ve küresel arz kıtlığına ilişkin endişeler gıda enflasyonu endişelerini artırdığından, Hindistan'ın Karadeniz’deki ticaret akışlarındaki kesintiyi fırsata çevirmesi olası görünüyor.

Piyasa katılımcıları, Hindistan'ın şu anda yaklaşık 310-320$/ton buğday teklif ettiğini ve fiyatların önümüzdeki birkaç hafta içinde 350$/ton’a kadar çıkabileceğini söyledi.

Avustralya buğday fiyatları, savaşın başlamasından bu yana geçen birkaç hafta içinde keskin bir şekilde yükselirken; Kanada ve ABD, aşırı kuraklık koşulları nedeniyle ciddi arz kıtlığıyla karşı karşıya.

S&P Global verilerine göre, Avustralya Prime Beyaz buğday fiyatları aylık %18 artışla 7 Mart 416.50$/ton ve Kanada Batı Kırmızı Bahar buğdayı 7 Mart'ta %20 artışla 484.47$/ton olarak gerçekleşti.

Kaynak: SP Global
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü