Hindistan Merkezli Jindal Firması, Botsvana’da Kömürle Çalışacak 300 Megavat Gücünde Elektrik Santrali Yapım İhalesini Kazandı

23 Kasım 2022

Botsvana Enerji Bakanlığı’ndan Pazartesi günü (21/11/2022) yapılan duyuruya göre Botsvana ülke yönetimi, kömürle çalışacak 300 Megavat gücünde elektrik santralinin yapımı ihalesinde Hindistan’ın Jindal Steel & Power firmasını seçti.
Sözkonusu santral, Güney Afrika ülkesi Botsvana’nın önümüzdeki 20 yıl içerisinde sahip olmayı planladığı tek fosil yakıta dayalı elektrik santrali olacak.

Başlangıçta sözleşme için dört firma son listeye alınmıştı ancak dört firmadan biri, Jindal, African Energy Resources ve Minergy firmalarını üçlü yarışta bırakarak ihaleden çekildi.

Botsvana topraklarında 200 milyar tondan fazla kömür rezervi var ve iklim değişikliği yüzünden kömür yakıtı üzerindeki son dönemlerde yaşanan baskılara karşılık elmasa bağımlı durumdaki ülke, ekonomik kalkınmasını gerçekleştirebilmek için kömürünü de paraya çevirme konusunda kararlı davranıyor.

Bakanlık duyurusunda, "Sözleşme, Botsvana'da Bağımsız Enerji Üreticisi olarak 300 megavat gücünde olacak ve kömürle çalışacak elektrik santralinin net sıfırdan tasarımı, finansmanı, yapımı, mülkiyeti, işletimi, bakımı ile ekonomik ömrünün sonunda hizmetten çıkarılmasına ilişkindir." bilgisi okunuyor.

Jindal firması, tesisin yapım bedelini finanse edecek, ayrıca iki taraf arasında görüşülecek koşullar çerçevesinde Botsvana Enerji Firması’na (BEF) elektrik enerjisi satarak yatırımlarının bedelini karşılayacak.

Botsvana devletine ait Morupule Kömür Madeni ile Minergy firmasına ait Masama madeni, ülkede çalışır durumdaki tek kömür madenleri.

Jindal firmasının Botsvana ülke sorumlusu Neeraj Saxena, sorulara yanıt vermedi, ancak firma geçen yılın Kasım ayında Reuters Haber Ajansı’na yapmış olduğu açıklamada, dışsatım pazarına ve planlanmakta olan kömür santraline edinim sağlamak amacıyla içinde bulunduğumuz yılda ülkenin güneydoğusundaki Mmamabula kömür sahalarında kömür madeni açmaya başlayacağı bilgisini vermişti.

Rusya-Ukrayna krizi, küresel enerji krizini tetikleyerek kömür istemini artırdı. Botsvana, geçtiğimiz aylarda Mozambik ile Namibya üzerinden Avrupa'ya kömür dışsatımını artırırken ülkenin çalışır durumdaki iki madeni daha çok sayıda kömür satış anlaşması imzalamanın peşinde.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü