Hindistan, Petrol Firmalarını Üretimi Artırmak İçin Yabancı Ortaklar Edinmeyi Düşünmeye Çağırıyor

18 Kasım 2020

Hindistan Petrol Bakanı Dharmendra Pradhan Salı günü yaptığı açıklamada, Hindistan'ın petrol ve gaz şirketlerinin, arama sahalarındaki hisselerini daha fazla petrol ve gaz kaynağından yararlanma teknolojisi olan yabancı şirketlere satmayı düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre Pradhan, açıklamasında "Yönetim petrol arama kira haklarını verecek, ancak şirketler küresel teknoloji oyuncularını kazanmak için hisse satışı yapmayı düşünmelidir," yorumunda bulundu.

Bakan, Açık Alan Lisanslandırma Politikası 5. teklif turu kapsamında ihaleye çıkarılan ve yerli şirketler ONGC ve Oil India Limited'in keşif ve üretim haklarını kazandığı 11 petrol ve gaz sahasının tümü için sözleşmelerin imzalanması sırasında düzenlenen basın toplantısında konuştu. 

Pradhan, Twitter'a yazdığı açıklamasında da, sözleşmeler "arama çalışmalarını daha da yoğunlaştıracak ve dolayısıyla petrol ve gaz üretimini artıracaktır" dedi.

Bakan ayrıca, "Keşif ve Üretim sektöründeki tutarlı ve pazar dostu yenilikler iş yapma kolaylığını artırırırken Hindistan'ın enerji sektöründe kendi kendisine yeterliliğini yükseltiyor. Geometrik bir hızla büyümeliyiz, yerli üretimi artırmak ve dışalıma bağımlılığı azaltmak için de teknolojilerden yararlanmalıyız." diye de ekledi.

Yerkürenin üçüncü büyük petrol dışalımcısı olan Hindistan, petrol istemini karşılama konusunda %80 oranında dışa bağımlı olup petrol ve gaz isteminin katlanarak artacağı bir gelecekte dışalıma olan potansiyel bağımlılığını azaltmak için üretimi canlandırmak amacıyla yıllardır petrol ve gaz arama çalışmaları yapmakta.

Kaynak: Oilprice web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü