Hindistan, Türkiye ve Malezya'dan İthal Ettiği Bazı Mallara Sınırlamalar Getirmeyi Düşünüyor

25 Ekim 2019

Başbakan Narendra Modi hükümeti, iki ülkeden yapılan mal ithalatını sınırlamak için hem tarife hem de tarife dışı tedbirlerin uygulama olasılığını araştırıyor. Seçenekler arasında sıkı kalite testleri ve mevcut vergilere ek olarak koruma vergisi yer alıyor.

Hindistan’ın iki ülke ile olan ikili ticareti, 31 Mart 2019 tarihinde sona eren mali yıl kayıtlarında toplam ticaretinin sadece % 2,9’u oluştursa da, Yeni Delhi, Türkiye ile ticaret fazlası vermesine rağmen, ithal palmiye yağına olan bağımlığından dolayı Malezya ile ticaret açığı vermektedir.

Kuala Lumpur'daki vadeli işlemler piyasası, etkili bir Hintli işlemci grubunun, üyelerinden tropik palmiye yağını Malezyada’ki en büyük ikinci üreticiden almamalarını  istemesinin ardından Pazartesi günü düşüş yaşadı. Hindistan'ın maliye ve ticaret bakanlıkları sözcülerine konuyla ilgili bir yorum yapmaları için ulaşılamadı.

Geçtiğimiz ay Hindistan hükümeti, yerli sanayiyi koruma önlemi olarak Malezya'dan ithal edilen palmiye yağı ithalatındaki gümrük vergisini altı ay boyunca % 5 artırdığını ve daha da artırılabileceğini söyledi.

Malezya Başbakanı Mahathir Mohamad, yaptığı açıklamada, ülkesinin Hindistan ile yaşadığı palmiye yağı sorununu "şu anda" Dünya Ticaret Örgütü'ne taşımayacağını ve Hindistan'ın Keşmir'i “istila ve işgal ettiğini” iddia ederek yorumlarını geri çekmeyeceğini belirtti.

Ayrıca, Başbakan Modi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Keşmir hakkındaki yorumlarına hoşnutsuzluğunu göstermek için bu yıl Ankara'ya planladığı ziyareti iptal etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Modi'nin Ağustos ayında Müslüman çoğunluklu bölgenin özerkliğini iptal etme kararının ardından Hindistan'ı tartışmalı bölge hususunda Pakistan ile görüşmeye çağırdı.

Hindistan’ın Türkiye'den yaptığı başlıca ithal ürünler, mineral yakıtlar ve yağlar, nükleer reaktörler ve tuzdur. Misilleme önlemleri çerçevesinde, Hindistan Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye ve Malezya ile olan tüm diplomatik ve ticari ilişkilerin yavaşlatılması yönünde gayri resmi bir talimatı var.

Kaynak: bnnbloomberg web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü