Hindistan, Yaptırımlar Konusundaki Baskılara Rağmen Rus Petrolünü Satın Almaya Devam Ediyor

31 Mart 2022

Hindistan’dan bir ülke yönetimi yetkilisi Cuma günü (18/03/2022) yaptığı açıklamada, devlete ait Hindistan Petrol Firması’nın, ülkenin enerji gereksinimlerini güvence altına almak amacıyla bu hafta başında Rusya'dan 3 milyon varil ham petrol satın alarak Batı'nın bu tür alımlardan kaçınma baskısına direndiğini söyledi.

Yetkili, Hindistan'ın petrol satınalımı konusunda Rusya’ya yaptırım uygulamadığını ve ABD ile diğer ülkelerden gelen çağrılara rağmen Rusya'dan daha fazla petrol satın almak isteyeceklerini açıkladı.

Yetkili, basına açıklama yapma yetkisi olmadığı için adının açıklanmaması koşuluyla konuştu.

ABD, İngiltere ve diğer batılı ülkeler Hindistan'ı Rus petrolü ile gazını satın almaktan kaçınmaya çağırıyor. Hindistan basınında çıkan haberlere göre Rusya, petrol satınalımlarında küresel karşılaştırma fiyatlarının %20 altında bir indirim teklif ediyor.

Bu tür fiyatlar son haftalarda yükselirken tükettiği petrolün %85'ini dışarıdan alan Hindistan gibi ülkeler için büyük bir yük oluşturmakta. Ülke ekonomisi küresel salgının neden olduğu yıkımdan kurtulurken içinde bulunduğumuz yılda Hindistan’ın petrol isteminin %8,2 oranında artışla günde 5,15 milyon varile çıkması bekleniyor.

Beyaz Saray basın sözcüsü Jennifer Psaki bu hafta başında yaptığı basın açıklamasında Hindistan'ın Rus petrolünü satın almasının ABD yaptırımlarını ihlal etmek anlamına gelmeyeceğini dile getirirken diğer yandan da Hindistan'ı "tarih kitapları yazılırken nerede durmak isteyeceklerini düşünmeye" çağırdı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arindam Bagchi, gazetecilerin Hindistan'ın Rusya'dan petrol satın almaya devam etmesiyle ilgili sorularına birçok Avrupa ülkesinin de Rusya'dan petrol ile gaz dışalımını sürdürdüğü yanıtını verdi.

Bagchi, “Hindistan, petrol gereksiniminin çoğunu dışarıdan almakta. Küresel enerji piyasasındaki tüm olasılıkları araştırıyoruz. Rusya'nın Hindistan'ın önemli bir petrol sağlayıcısı olduğunu düşünmüyorum.” yorumunda bulundu.

Irak, %27 oranındaki pay ile Hindistan'ın en büyük petrol sağlayıcısı konumunda. Press Trust of India haber ajansının bildirdiğine göre Irak’ı yaklaşık %17 oranındaki pay ile Suudi Arabistan, %13 oranındaki pay ile Birleşik Arap Emirlikleri, %9 oranındaki pay ile ABD izliyor.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü