Hindistan’da Dış Ticarette Konteyner Sıkıntısı Başladı

25 Aralık 2020

Hindistan Otomobil Üreticileri Birliği (SIAM) tarafından 24 Aralık 2020 Perşembe günü yapılan açıklamada, boş yük konteyneri tedariğinde sorun yaşandığı ve bu durumun önümüzdeki üç veya dört ay boyunca sektör açısından yedek parça kıtlığı ve üretim hatlarında yavaşlamalara neden olabileceği uyarısı yapıldı.

SIAM Başkanı Rajeh Menon basına yaptığı açıklamada, navlun fiyatlarının geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana çok yükseldiğini ve otomotiv sektöründeki firmaların normal ticari faaliyetlerini yürütmesinin neredeyse olanaksız hale geldiğini söyledi.

Koronavirüs salgının yarattığı olumsuz etkilerin ardından son haftalarda tekrar toparlanma işaretleri veren Hindistan’ın otomotiv sektörünün şimdi de navlun problemi ile karşı karşıya kalmasının endişe verici olduğuna dikkat çekildi.
Virüs salgını sürecinde belli bazı mallarda yaşanan talep patlaması nedeniyle, boş kargo konteyneri temini konusunda sıkıntılar başladığı ve oluşan darboğaz nedeniyle küresel ticaretin normal akışında tıkanmalar baş gösterdiği belirtiliyor.

Kargo konteynerleri ve lojistik alanında önde gelen firmalardan Moller-Maersk tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada ise, Hindistan’ın ihracatının tekrar güçlü bir şekilde artışa geçtiğini fakat ithalatın buna henüz ayak uydurmadığını ve dış ticarette meydana gelen bu dengesiz durum nedeniyle konteyner sıkıntısının baş gösterdiği belirtildi.

Şirketin Güney Asya operasyonlarından sorumlu yetkilisi Steve Felder, son haftalarda Orta Doğudan gelen boş konteynerle birlikte, konteyner sayılarını üç katına çıkardıklarını söyledi.

Ülkede yaşanan sıkıntıyı gidermek için çalıştıklarını belirten Felder, çeşitli bölgelerde ellerinde uygun durumda olan boş konteynerleri talebin yüksek olduğu bölgelere kaydırdıklarını söyledi. Felder, yaşanan bu mevcut darboğazın 2021 yılının ilk yarısında son bulacağını tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, Otomotiv Yedek Parça Üreticileri Birliği Başkanı Vinnie Mehta da konu ile ilgili yaptığı açıklamada, şu anda yedek parça üreticileri de dahil olmak üzere, sektördeki tüm ihracatçı firmaların haftalar öncesinden yüksek fiyatlarla konteyner rezervasyonu yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü